Så blir du hovmästare

Vill du jobba med mat, dryck och service? Då kan yrket hovmästare vara något för dig! Här kan du läsa mer om yrket hovmästare, löner och hur du ska välja på gymnasiet om du vill arbeta som hovmästare i framtiden.

Hovmästare – hitta utbildning här: 

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Hur blir man hovmästare på gymnasiet?

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett bra gymnasieval för dig som vill bli hovmästare.

Vad gör en hovmästare?

Arbetet som hovmästare innebär många olika typer av arbete. Du behöver vara duktig på att strukturera och organisera samt med en stor del social kompetens. Som hovmästare har du ett serviceyrke och måste tycka om att arbeta med människor. Att vara utåtriktad, flexibel och kunna arbeta effektivt under tidspress är bra egenskaper för en hovmästare.

När en restauranggäst först kommer till restaurangen är det dig som hovmästare han eller hon först möter. Du hänvisar gästerna till rätt bord och ger dem menyer och vinlistor. Att ta emot bordsbeställningar samt arrangera förbeställda festmåltider ingår också i ditt arbete som hovmästare. Du har även personalansvar och ser till att leda arbetet för servitriserna och servitörerna i restaurangen.

Framtidsutsikter för hovmästare

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara liten konkurrens om jobben som hovmmästare de närmaste åren. Detta innebär att möjligheterna för jobb som hovmästare kommer att vara stora. Cafeér och restauranger har haft en stark utveckling under flera år och den väntas fortsätta även under det kommande året. Detta medför en ökad efterfrågan för yrket.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Hovmästare och servitörer

26 500 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2020


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Hotell, restaurang och resor
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Annonser