Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du hovmästare

Hur blir man hovmästare?

Hur blir man hovmästare på gymnasiet?

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett bra gymnasieval för dig som vill bli hovmästare.

Vad gör en hovmästare?

Arbetet som hovmästare innebär många olika typer av arbete. Du behöver vara duktig på att strukturera och organisera samt med en stor del social kompetens. Som hovmästare har du ett serviceyrke och måste tycka om att arbeta med människor. Att vara utåtriktad, flexibel och kunna arbeta effektivt under tidspress är bra egenskaper för en hovmästare.

När en restauranggäst först kommer till restaurangen är det dig som hovmästare han eller hon först möter. Du hänvisar gästerna till rätt bord och ger dem menyer och vinlistor. Att ta emot bordsbeställningar samt arrangera förbeställda festmåltider ingår också i ditt arbete som hovmästare. Du har även personalansvar och ser till att leda arbetet för servitriserna och servitörerna i restaurangen.

Framtidsutsikter för hovmästare

Arbetsförmedlingen gör ingen långsiktig prognos för detta yrke. Det man kan säga är att caféer har haft en stark utveckling under flera år och den väntas fortsätta även under det kommande året. Hushållens ekonomi väntas utvecklas positivt och flertalet cafékedjor fortsätter att expandera. Detta medför troligtvis en ökad efterfrågan för yrket.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Hovmästare och servitörer

25 300 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Hotell, restaurang och resor
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö

Senast uppdaterad: 09 jan 2020