Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du fysiker

Så blir du fysiker

Fysiker – Hitta utbildning på:

Natur  Teknik

Hur blir man fysiker på gymnasiet?

Om du vill arbeta som fysiker efter gymnasiet så behöver du studera på högskola eller universitet, och du kan välja mellan två ingångar till yrket: Naturvetenskaplig eller teknisk fysik. På gymnasiet kan du studera Naturvetenskapsprogrammet eller Teknikprogrammet för att förbereda dig för studier efter examen.

Om du vill studera till civilingenjör i teknisk fysik eller på fysikprogrammet (kandidatexamen) på universitet eller högskola behöver du ha godkänt i följande ämnen från gymnasiet:

  • Grundläggande behörighet
  • Fysik 2
  • Kemi 1
  • Matematik 4

Vad gör en fysiker?

Som fysiker kan du arbeta med väldigt många olika uppgifter då det är en bred yrkesomfattning, men oftast handlar yrket om att lösa problem med hjälp av experiment och matematik. Du kan till exempel arbeta inom forskning, industri, teknikföretag, ekonomiföretag och inom energisektorn. Olika arbetsuppgifter kan vara att beräkna hur man effektiviserar en industri, samla information om material och beståndsdelar vid produktion, skapa kalkyler och beräkningar för energianläggningar och reaktorer eller forska fram nya material, teknik och funktioner.

Du arbetar metodiskt genom planering och beräkningar och skapar prototyper och experiment för att testa dig fram till ditt resultat. Det är ett väldigt avancerat yrke som kräver noggrannhet, expertis och kunskap. Om du gillar svåra utmaningar så är fysik något för dig.

Framtidsutsikter för fysiker

I dagsläget så uppger Arbetsförmedlingen att arbetsmarknaden för fysiker är i balans, det vill säga att den efterfrågan som finns inom branschen möts av tillgången från nyutbildade fysiker. Du har då bra jobbmöjligheter beroende på vart i landet du bor och söker jobb. Arbetsförmedlingen har inte gjort någon framtida prognos för yrket, därmed är det svårt att veta hur arbetsmarknaden ser ut under de kommande fem till tio åren.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Fysiker och astronomer

45 300 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Naturvetenskapligt arbete
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 18 mar 2020