Så blir du inredningssnickare

Är du intresserad av yrket inredningssnickare? Hur blir man inredningssnickare och vad gör man när man jobbar som inredningssnickare? Här kan du läsa om yrket, lön och vilket gymnasieprogram du ska välja för att bli inredningssnickare.

inredningssnickare

Inredningssnickare – Hitta utbildning på:

Hantverksprogrammet  Bygg- och anläggningsprogrammet

Hur blir man inredningssnickare på gymnasiet?

För dig som vill bli inredningssnickare kan du bli det genom att läsa inriktningen finsnickeri på gymnasiet. Denna inriktning ges på Hantverksprogrammet. Det kan även finnas inriktningar inom Bygg- och anläggningsprogrammet som ger kunskaper för yrket. 

Utbildning till inredningssnickare erbjuds även på eftergymnasial nivå, till exempel på Yrkeshögskolan. För yrket inredningssnickare är det bra att ha minst b-körkort.

Vad gör en inredningssnickare?

I arbetet som inredningssnickare gör du inredningar till offentliga lokaler som banker, affärer och restauranger. Det kan vara specialdesignade inredningar som bardiskar, skåp och dörrar. Du arbetar då utifrån en ritning och gör alla moment från att välja virke till att montera den färdiga inredningen. I arbetet används både handverktyg och maskiner som till exempel hyvlar, borrmaskiner och sågar.

Inredningssnickare är ett hantverksyrke där känsla för färg och form är viktiga egenskaper. Andra bra förmågor för yrket är initiativförmåga, samarbetsförmåga, säkerhetsfokus och kundfokus, samt att vara kvalitetsinriktad, noggrann och uppmärksam.

Maskinerna är numera inbyggda och bullernivån är låg. Trädamm förekommer dock i arbetet och kan orsaka allergiska reaktioner hos den som är känslig även om man har lyckats minska problemet genom nya effektivare ventilations-, spån- och dammutsugningssystem.

Framtidsutsikter för inredningssnickare?

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det att vara liten konkurrens om jobben som inredningssnickare de närmaste åren. Detta innebär att du som är utbildad inredningssnickare kommer ha stora chanser till jobb. 

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Fin-, inrednings- och möbelsnickare

28 700 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2020


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Bygg & anläggning
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Annonser

Du kanske också är intresserad av: