Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du biomedicinsk analytiker

Så blir du biomedicinsk analytiker

Biomedicinsk analytiker – Hitta utbildning här

Hur blir man biomedicinsk analytiker på gymnasiet?

För att bli biomedicinsk analytiker krävs det att man studerar vid Biomedicinska analytikerprogrammet som är en treårig utbildning vid högskolor och universitet. En bra gymnasial utbildning för att bli biomedicinsk analytiker är Naturvetenskapsinriktningen på Naturvetenskapsprogrammet. Behörigheten som krävs för att studera på Biomedicinska analytikerprogrammet är Grundläggande behörighet, Biologi B, Fysik A, Kemi B och Matematik C, alternativt Biologi 2, Fysik 1a/1b1+1b2, Kemi 2 och Matematik 3b/3c.

Vad gör en biomedicinsk analytiker?

En biomedicinsk analytiker är en specialist på analys- och undersökningsmetoder och arbetar inom en bred arbetsmarknad, både inom privat och offentlig sektor. Ofta arbetar man vid laboratorier inom hälso- och sjukvården men kan även arbeta mot veterinärmedicin, myndigheter och livsmedels- och läkemedelsindustrin. Arbetsuppgifter kan vara att analysera olika prover på sjukhus, ta prover själva, eller analysera patienter. Det kan även vara att analysera livsmedel, vatten, smittämnen, djurfoder och miljöföroreningar.

Framtidsutsikter för biomedicinska analytiker

Arbetsmarknaden för biomedicinska analytiker är idag väldigt god då det är en liten konkurrens om jobben. Då tillgången förväntas minska och efterfrågan öka under de kommande fem till tio åren så kommer det vara en mycket liten konkurrens på arbetsmarknaden i framtiden.

Källa: Arbetsförmedlingen och Studera.nu

Lönestatistik för Biomedicinska analytiker m.fl.

32 200 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Naturvetenskapligt arbete
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 13 mar 2020