Visa gymnasium.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

Så blir du djurskötare inom lantbruk

Så blir du djurskötare inom lantbruk

Djurskötare inom lantbruk – Hitta utbildning här

Hur blir man djurskötare inom lantbruk på gymnasiet?

Vill du bli djurskötare inom lantbruk är det bra att gå Naturbruksprogrammet på gymnasiet. Du bör också ha ett brinnande intresse för djur och natur för att passa som djurskötare. Efter gymnasiet kan du vidareutbilda dig inom yrket för att öka på din kompetens. Utbildningar finns på högskola, universitet samt KY-utbildningar och yrkesutbildningar.

Vad gör en djurskötare inom lantbruk?

Att arbeta som djurskötare inom lantbruk innebär ett mycket roligt och varierat arbete. Du arbetar så på gårdar med djurbesättningar och ansvarar för att djuren mår bra och får sin dagliga skötsel. Som djurskötare inom lantbruk har du ett övergripande ansvar för djurens välbefinnande. Du ser till att ge god vård, att förebygga sjukdomar samt kontrollering av djurens hälsa. I jobbet som djurskötare kan du ha hand om mjölkkor, grisar, hästar, köttdjur, får och fjäderfå. Vissa djurskötare är specialiserade på ett visst djur. I arbetet kör man ofta traktor och hanterar automatiska system för exempelvis utfodring och utgödsling. Det är viktigt att du är flexibel och ansvarsfull för att arbeta som djurskötare.

Framtidsutsikter för djurskötare inom lantbruk

Arbetsförmedlingens bedömning visar att det på fem och tio års sikt kommer finnas medelgoda möjligheter till jobb. Det kommer vara enklare att få jobb för de djurskötare som har inriktning mot lantbruksdjur och svårare för de som har inriktning mot hästar och husdjur.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Uppfödare och skötare av lantbrukets husdjur

24 100 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


Jobba grönt har som mål att hjälpa dig bli inspirerad till utbildning och arbete inom det gröna näringslivet. Det gröna näringslivet är arbeten inom skog, jord, trädgård och landsbygd. Jobba grönt är ett samarbete mellan LRF och Gröna Arbetsgivare.

jobbagrönt.se


    Yrkesguidens startsida

Senast uppdaterad: 13 mar 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-03-12

Så blir du lantbrukare

Lantbrukare – Hitta utbildning här Om du vill jobba som lantbrukare efter gymnasiet får du en väldigt bra grund genom att läsa Naturbruksprogrammet. Naturbruksprogrammet erbjuder även en inriktning som heter just Lantbruk. Om du efter gymnasiet är intresserad av att läsa vidare inom samma område är lämpliga utbildningar exempelvis Lantmästar- och Agronomprogrammen vid Sveriges Lantbruksuniversitet ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-02-26

Så blir du trädgårdsmästare

Trädgårdsmästare – Hitta utbildning här För dig som vill bli trädgårdsmästare är ett bra val att läsa Naturbruksprogrammet med inriktning Trädgård. Utbildning till trädgårdsmästare kan även finnas inom yrkeshögskolan. Som trädgårdsmästare planerar och leder du arbetet vid trädgårdsföretag eller parkanläggningar. Du kan vara anställd eller egen företagare.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-10

Så blir du maskinförare inom lantbruk

Maskinförare inom lantbruk – Hitta utbildning här Om du vill arbeta som maskinförare inom lantbruk så kan du läsa Lantbruksinriktningen på Naturbruksprogrammet på gymnasiet. Där lär du dig mer om yrket som maskinförare, lantbruk och hur du sköter om och reparerar maskiner och fordon. Naturbrukets yrkesnämnd (NYN) utfärdar Grönt Kort, vilket är en diplomering du kan nå genom att avlägga teoretiska ...
Läs mer