Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du djurskötare inom lantbruk

Så blir du djurskötare inom lantbruk

Hur blir man djurskötare inom lantbruk på gymnasiet?

Vill du bli djurskötare inom lantbruk är det bra att gå Naturbruksprogrammet på gymnasiet. Du bör också ha ett brinnande intresse för djur och natur för att passa som djurskötare. Efter gymnasiet kan du vidareutbilda dig inom yrket för att öka på din kompetens. Utbildningar finns på högskola, universitet samt KY-utbildningar och yrkesutbildningar.

Vad gör en djurskötare inom lantbruk?

Att arbeta som djurskötare inom lantbruk innebär ett mycket roligt och varierat arbete. Du arbetar så på gårdar med djurbesättningar och ansvarar för att djuren mår bra och får sin dagliga skötsel. Som djurskötare inom lantbruk har du ett övergripande ansvar för djurens välbefinnande. Du ser till att ge god vård, att förebygga sjukdomar samt kontrollering av djurens hälsa. I jobbet som djurskötare kan du ha hand om mjölkkor, grisar, hästar, köttdjur, får och fjäderfå. Vissa djurskötare är specialiserade på ett visst djur. I arbetet kör man ofta traktor och hanterar automatiska system för exempelvis utfodring och utgödsling. Det är viktigt att du är flexibel och ansvarsfull för att arbeta som djurskötare.

Framtidsutsikter för djurskötare inom lantbruk

Arbetsförmedlingens bedömning visar att det på fem och tio års sikt kommer finnas medelgoda möjligheter till jobb. Det kommer vara enklare att få jobb för de djurskötare som har inriktning mot lantbruksdjur och svårare för de som har inriktning mot hästar och husdjur.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Uppfödare och skötare av lantbrukets husdjur

24 100 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


Jobba grönt har som mål att hjälpa dig bli inspirerad till utbildning och arbete inom det gröna näringslivet. Det gröna näringslivet är arbeten inom skog, jord, trädgård och landsbygd. Jobba grönt är ett samarbete mellan LRF och Gröna Arbetsgivare.

jobbagrönt.se


    Yrkesguidens startsida

Senast uppdaterad: 24 jun 2019