Så blir du djurskötare inom lantbruk

Vill du jobba som djurskötare inom lantbruk efter gymnasiet? Funderar du på vilket gymnasieprogram du ska välja? Vilka löner har yrket? Läs mer här!

Djurskötare inom lantbruk - hitta din utbildning här! 

Naturbruksprogrammet

Hur blir man djurskötare inom lantbruk på gymnasiet?

Vill du bli djurskötare inom lantbruk är det bra att gå Naturbruksprogrammet på gymnasiet. Du bör också ha ett brinnande intresse för djur och natur för att passa som djurskötare. Efter gymnasiet kan du vidareutbilda dig inom yrket för att öka på din kompetens. Utbildningar finns på högskola, universitet samt KY-utbildningar och yrkesutbildningar.

Vad gör en djurskötare inom lantbruk?

Att arbeta som djurskötare inom lantbruk innebär ett mycket roligt och varierat arbete. Du arbetar så på gårdar med djurbesättningar och ansvarar för att djuren mår bra och får sin dagliga skötsel. Som djurskötare inom lantbruk har du ett övergripande ansvar för djurens välbefinnande. Du ser till att ge god vård, att förebygga sjukdomar samt kontrollering av djurens hälsa. I jobbet som djurskötare kan du ha hand om mjölkkor, grisar, hästar, köttdjur, får och fjäderfå. Vissa djurskötare är specialiserade på ett visst djur. I arbetet kör man ofta traktor och hanterar automatiska system för exempelvis utfodring och utgödsling. Det är viktigt att du är flexibel och ansvarsfull för att arbeta som djurskötare.

Framtidsutsikter för djurskötare inom lantbruk

Arbetsförmedlingens bedömning visar att det på fem och tio års sikt kommer finnas medelgoda möjligheter till jobb. Det kommer vara enklare att få jobb för de djurskötare som har inriktning mot lantbruksdjur och svårare för de som har inriktning mot hästar och husdjur.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Uppfödare och skötare av lantbrukets husdjur

24 000 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2020


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Naturbruk
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Annonser