Så blir du kundtjänstmedarbetare

Drömmer du om att arbeta med försäljning och är duktig på att kommunicera? Då kan kundtjänstmedarbetare vara något för dig! Här kan du läsa mer om yrket, lönen och hur du ska välja på gymnasiet.

kundtjänst

Kundtjänstmedarbetare – Hitta utbildning här:

  Ekonomiprogrammet  Försäljnings- och serviceprogrammet 

Hur blir man kundtjänstmedarbetare på gymnasiet?

Krav och önskemål på utbildning varierar beroende på inriktning inom kundtjänstverksamheten. För många tjänster som kundtjänstmedarbetare behöver man inte ha en speciell yrkesinriktning. Det är vanligt att arbetsgivaren efterfrågar gymnasieutbildning som lägsta utbildningskrav.

Vad gör en kundtjänstmedarbetare?

Vanliga arbetsuppgifter när man jobbar i ett kundtjänstcenter eller kundkontaktcenter är att svara på frågor om olika produkter och tjänster. Det kan också handla om att ställa frågor i samband med marknadsundersökningar. En viktig egenskap i jobbet är att vara serviceinriktad.

Den kundkontakt man har i jobbet kan också ge möjlighet till att sälja in tjänster och produkter eller ta emot order och reklamationer. I vissa tjänster som kundtjänstmedarbetare kan man även ringa utgående samtal för kampanjer, kartlägga kundbehov eller boka tid för säljbesök.

Framtidsutsikter för kundtjänstmedarbetare

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det att vara liten konkurrens om jobben som kundtjänstmedarbetare de närmaste åren. Detta innebär att du som har en gymnasieutbildning och intresserad av att jobba inom kundtjänst kommer ha mycket stora chanser till jobb inom närmaste fem åren. 

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Kundtjänstpersonal/Kundtjänstmedarbetare

27 800 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2020


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Försäljning, inköp och marknad
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Annonser