Visa gymnasium.se som: Mobil

Hur tänker du kring gymnasievalet? Svara på vår korta undersökning och ha chans att vinna ett presentkort från SF Anytime värt 295 kr! ➡️ Gör undersökningen här!

Även yrkesprogram ska ge grundläggande behörighet

Från och med den 1 januari 2023 kommer yrkesprogrammen automatiskt ge grundläggande behörighet till högskoleutbildning – hur påverkar det dig som står inför gymnasievalet och vad ska du tänka på när du väljer program? Vi reder ut hur det fungerar i den här artikeln.

Idag är det bara högskoleförberedande gymnasieprogram som automatiskt ger grundläggande behörighet till högskoleutbildning. När du läser ett yrkesprogram finns möjlighet att välja till extra kurser för att få grundläggande behörighet, men det är inte alltid att det fungerar som det ska i praktiken. 

Yrkesprogrammen ska leda till fler möjligheter

Många elever väljer bort yrkesprogrammen just för att det finns en osäkerhet kring grundläggande behörighet. Det kan vara svårt att veta om det yrke man väljer på gymnasiet är det man vill jobba med i framtiden och många elever vill inte stänga dörren till högskoleutbildning. Samtidigt behövs det fler utbildade personer inom många yrken som yrkesprogrammen leder till.

– Många elever som överväger att gå en yrkesutbildning väljer ändå att gå ett högskoleförberedande program. En orsak som elever uppger är osäkerheten kring grundläggande behörighet. Regeringens förslag innebär att den som väljer ett yrkesprogram förbereder sig för arbetslivet utan att dörren till högre utbildning stängs, säger Lina Axelsson Kihlblom.

Källa: regeringen.se


Antal gymnasiepoäng på yrkesprogrammen utökas

Regeringens förslag innebär att alla yrkesprogram ska innehålla ämnena svenska eller svenska som andraspråk och engelska i den omfattning som krävs för att eleverna ska uppnå grundläggande behörighet. De yrkesförberedande kurserna kommer inte minskas. Istället kommer yrkesprogrammen ge fler gymnasiepoäng än vad de gör idag. Det kommer fortfarande finnas en möjlighet att välja bort de högskoleförberedande kurserna om man vill. 

Hitta ditt drömyrke i vår yrkesguide!


Påverkar förslaget mitt gymnasieval?

Förslaget kommer att börja gälla den 1 januari 2023 och påverkar dig som ska börja gymnasiet hösten 2023. Det betyder att när gymnasievalet 2023 öppnar så behöver du som ska söka tänka på att alla gymnasieprogram ger grundläggande behörighet. Om du är osäker på om du vill studera vidare efter gymnasiet eller inte behöver du alltså inte vara rädd för att gå miste om grundläggande behörighet – oavsett vilket program du väljer.

Läs mer om de olika gymnasieprogrammen här!

Källa: regeringen.se

Senast uppdaterad: 13 maj 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-12-15

Så blir du kriminalvårdare

Är du intresserad av att jobba med säkerhet i en social och gruppdynamisk miljö? Då kan kriminalvårdare vara något för dig! Vill du veta hur man blir kriminalvårdare och vad ska man läsa på gymnasiet? Du hittar mer info om yrket och lön som kriminalvårdare här.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-28

Så blir du barnskötare

Hur blir man barnskötare på gymnasiet? Vad gör en barnskötare? Här kan du läsa mer om yrket barnskötare, dess lön och hur du ska välja i gymnasiet.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-11-24

Så blir du journalist

Gillar att skriva och är intresserad av samhällets olika händelser? Då kan journalistyrket vara något för dig! Hur blir man journalist? Vad gör en journalist? Vilket gymnasieprogram ska du välja för att bli journalist? Vad har en journalist för lön? Läs mer här.

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin