Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Gymnasieutbildning mot pilot

Så här går du tillväga för att bli pilot

Pilot är ett ansvarsfullt yrke som kräver stor disciplin och koncentrationsförmåga. Att vara pilot innebär mycket mer än att bara flyga planet, bland annat planerar du rutten som pilot tillsammans med flygbolag och trafikledaren.
Visar 1-6 av 6 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar program i sökresultatet.
  • = Riksintag
Visar 1-6 av 6 träffar

Gymnasieutbildning mot pilot

Gymnasieutbildning mot Pilot

Att arbeta som pilot

Som pilot arbetar du i ett flygplan med att flyga det mellan olika platser. Det är ett ansvarsfullt yrke som kräver stor disciplin och koncentrationsförmåga.

Att vara pilot innebär mycket mer än att bara flyga planet, bland annat planerar du rutten som pilot tillsammans med flygbolag och trafikledaren. Före flygningens start ska bland annat en färdplan tas fram och flygplanet måste dessutom inspekteras både på utsidan och på insidan.

Ett krävande yrke

Det är vanligt att man är två piloter som flyger flygplanet, en kapten och en styrman. Kaptenen är den som fattar alla beslut men gör det i enlighet med styrman.

Arbetet är ansvarsfullt och passar dig som är tekniskt intresserad, har god fysik och som inte har något emot oregelbundna arbetstider.

Arbetsplatser för en pilot

Vill du flyga militärt kan du ansöka till flygvapnet. Är det istället kommersiellt flyg du vill köra, kan du ansöka till någon av skolorna inom Transportstyrelsen. Ett annat alternativ är att studera utomlands, exempelvis i USA. Konkurrensen på pilotskolor kan vara tuff och du har en hel del krav att leva upp till. Bland annat ska du genomgå en kroppslig undersökning hos flygläkare och för att klara den ska du ha goda fysiska och pyskiska förutsättningar. För att komma in på en pilotutbildning måste du ha högskolebehörighet och bör därför välja ett studieförberedande gymnasieprogram

Jämför dina favoriter
Reportage
Linnea berättar om Mediegymnasiet
Mediegymnasiet

Linnea går andra året på Mediegymnasiets Fotografisk bild och Digital retouch. Här berättar hon om utbildningen, om skolan och hennes externa fotouppdrag.

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information