Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Linnea berättar om Mediegymnasiet

“Det bästa med skolan är alla lärare”

Vad får du lära dig på profilen?

– Ja men det är fotografi, olika tekniker, hur inställningar på en kamera fungerar. Hur man använder en kamera helt enkelt. Sen också hur man bearbetar bilderna. Mest i lightroom men också i photoshop. 

Skulle du säga att man behöver några förkunskaper?

– Nej det skulle jag inte säga. Man får ju testa på allting i ettan och sen när man väljer inriktning så kan man börja från början. Man väljer inriktning i vårterminen i ettan. 

Hur går en lektion till?

– För det mesta har vi mycket eget arbete. Just nu så håller vi på med mode- och porträttbilder i miljö utomhus - inte i studio helt enkelt. Antingen kan man sitta på lektion och jobba eller så går man ut helt enkelt. 

Har ni mycket egen frihet i vad ni fotar?

– Ja, vi brukar ha en specifik uppgift, nu är det mode- och porträttbilder och innan hade vi utsmyckningar i Göteborg. Porträttbilder är en ganska fri uppgift egentligen. Sen om det är något speciellt projekt man gör utanför skolan så kan man lämna in det också som en extrauppgift. 

Har ni några skarpa uppdrag?

– Nu har det börjat komma igång lite efter pandemin. Skolan har exempelvis samarbete med Kulturlagret där de har konserter, teaterpjäser och sånt. Så det kan man vara med på om man vill. Sen nyligen fick jag ett uppdrag av ett företag här i Göteborg som vill ha porträttbilder på sina anställda, så jag ska fota det åt dem. Det är ett betalt jobb medan det på Kulturlagret mer är för egen erfarenhet, sen kan man hitta betalda jobb via dem. 

Jag var på kulturlagret för ett tag sen och fotade en videoinspelning och dokumenterade det åt dem. Det var det roligaste projektet hittills. Jag fick träffa nya, trevliga människor och fick en känsla för hur det är att fota som jobb. 

Vilken typ av utrustning får ni använda?

– Allting som skolan har att erbjuda, vi har Canon kameror, många olika sorters RP och icke-RP, många olika sorters objektiv och andra grejer som blixtar och stativ man kan ta med sig ut. Sen har vi också en fotostudio här på skolan man kan använda. 

Hur mycket får ni fota i veckan?

– Vi har två stycken fotolektioner i veckan, som är 2,5 timmar var. Så det är totalt ca 5 timmar som är helt dedikerat till foto och digital retouch. Sen i digitalt skapande kan man också få in foto om man gör något bildrelaterade där. 

Digitalt skapande vad gör ni där?

– Vi brukar få en uppgift som vi jobbar med i några veckor. Nu har vi gjort bokomslag och då får man jobba i princip i vilket program vi vill, innan dess har vi gjort konstverk inspirerade av kubismen. Allt som är digitalt egentligen. 

Hur är gemenskapen och stämningen här på skolan?

– Jag skulle säga att det är ganska bra. Det är ju en mindre skola så även om man inte känner alla så känner man igen alla. Lärarna är trevliga och man hälsar på varandra i korridoren. Folk är trevliga överlag. 

Jag tycker det är väldigt bra stämning. Jag tror man får känna på stämningen ganska bra genom att besöka skolan, prata med lärare och träffa någon elev på öppet hus. Känna vad det är för typ av människor. 

Varför valde du Mediegymnasiet?

– Det lät som ett väldigt spännande program. Så gick jag på öppet hus och det kändes som en bra skola med trevliga lärare som bryr sig. Fräscha lokaler, och så känner jag fortfarande. 

Vad är det bästa med skolan?

– Det är nog alla lärare, alla lärare jag har haft har varit väldigt engagerade och de går att prata med dem och de är förstående.

Har du några tips till den som ska välja gymnasium?

– Välj inte något bara för att dina kompisar väljer det. Tänk på vad du vill läsa. Och gå på öppna hus. Sätt inte så mycket press på det, det är inte end of the world om det inte blir exakt som man tänkt sig. Jag går ju estet nu men tycker om samhällsämnena så nu har jag lagt till psykologi. Så det finns ju många valmöjligheter på gymnasiet. 

Vad vill du göra efter studenten?

– Det vore kul att göra något kreativt men jag har inga stora planer, jag kommer säkert plugga något år på folkhögskola och tänka ut vad jag vill bli. Fotojobb kommer jag nog göra när jag får chansen.Läs mer om Mediegymnasiet

Ta kontakt med skolan


Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill bli kontaktad av Mediegymnasiet.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.