Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

"Jag vill jobba med film i framtiden"

Elevintervju | Lilly Nilsson | Estetiska programmet, Film och postproduktion

Mediegymnasiet

Vad fick dig att välja Mediegymnasiet?

– Jag vill jobba med film i framtiden. När jag letade efter en utbildning så besökte jag flera skolor, men ingen kunde erbjuda lika mycket bra utrustning och praktisk filmkunskap. Jag vet inte om det var lokalerna eller den trygga stämningen mellan eleverna och lärare som fick mig att känna att det var här jag ville spendera vad folk brukar kalla sina “tre bästa år”. Jag gillar den gamla banklokalen som skolan ligger i. Hjärtat av skolan, där de flesta har sina skåp, består av delvis glastak och öppet mellan våningsplanen. Då kan man vinka till sina kompisar som sitter i sofforna på andra våningen.

Varför ska man välja din inriktning?

– I film samarbetar man med sina klasskamrater och får utföra större projekt. Man får lära sig allt om teknik och de konstnärliga delarna, som komposition och olika bildutsnitt. Man lär sig även genom att läraren förklarar exempel ur professionella filmer. Man gör inte bara kortfilm, utan producerar TV-program, blixt-projekt (göra film på fyra lektioner) och får sedan visa upp dessa i skolan. Man lär sig av varandra och bygger på varandras kunskaper. Man sitter inte bara framför datorn för när man gör film så är det obligatoriskt att utforska världen utanför skolan för att hitta den rätta miljön till din film. 

Vad har varit det roligaste med Mediegymnasiet?

– Vi har flera traditioner som exempelvis kärleksveckan (alla hjärtans dag), att man ska klä ut sig till Halloween och luciatåg med endast lärarna. Utöver detta så får vi även jobba på stora event som till exempel P3-guld-galan. Detta får de äldre eleverna göra (2:an och 3:an) medan jag som då gick i ettan fick stå i moshpit på P3-guld tillsammans med mina nya vänner från skolan.

Hur är lärarna på skolan?

– De är väldigt omtänksamma och visar att de bryr sig om vårt välmående. Inte bara generellt utan verkligen ser oss som individer. De vågar pusha oss och utmana oss samtidigt som de visar hänsyn när någon har det svårt. 

Vilka digitala verktyg eller program har du fått erfarenhet av på skolan?

– Innan jag började på Mediegymnasiet var jag ganska rädd för Premiere Pro och orkade inte lära mig allt nytt. Så fort jag hade använt det ett tag och tagit del av lärarnas genomgångar så började jag utforska mer på egen hand. Även i de andra programmen som Photoshop, Lightroom och Illustrator. 

Vad ser du som de största fördelarna med att gå på en medieinriktad gymnasieskola som Mediegymnasiet?

– Vi alla är ständigt omgivna av olika slags medier. En medieinriktad gymnasieskola lär dig att vara en mer medveten konsument. Man lär sig hur media påverkar oss positivt och negativt. Även hur du kan använda dig av olika knep för att fånga tittarens uppmärksamhet. Detta gör vi i exempelvis JRI (journalistik, reklam och information) väldigt konkret. Det är även användbart i foto och grafisk design. Däremot i psykologin, som är ett individuellt val, så lär man sig hur intryck av media påverkar vårt beteende, varför vi beter oss som vi gör, vilket är bra för att skapa olika karaktärer i film. 

Hur tror du att din utbildning från Mediegymnasiet kommer att påverka dina framtida karriärmöjligheter?

– Man nätverkar bland andra blivande filmskapare och blir van med tekniken och arbetssättet. Det är även en chans att känna på om detta är vad man vill jobba med i framtiden, även om det inte är professionella filminspelningar. Under skoltiden så får man chans att experimentera med tekniken och olika estetiska uttryck som man sedan kan använda i sitt yrkesliv. Vi kan utforska vår egen konstnärlighet innan man har pressen av ett företag som vill ha en speciell leverans. Jag har redan fått betalda jobb tack vare min kunskap i Premiere Pro. 

Vilka lärdomar och färdigheter har du utvecklat mest på Mediegymnasiet? 

– Definitivt den tekniska utrustningen, Adobe programmen och att kunna använda rätta termer när man jobbar inom film. Jag har lärt mig allra mest av att använda både fotokameror och videokameror av hög kvalitet, som hur kamerans inställningar påverkar hur bilden ser ut, och hur jag kan välja rätt objektiv och kamerainställningar för att förmedla den känsla jag vill ge tittaren. Det finns möjlighet att låna hem teknisk utrustning för att utforska utan tidspress om man vill det. 

Vad tycker du om skolans läge?

– För mig som pendlar så är det perfekt att skolan ligger så centralt och nära Centralstationen. Tillgången till många olika stadsmiljöer är en fördel både i foto och i film, och då är det inte så långt att bära utrustning när man ska till en inspelning. Jag och mina kompisar älskar att gå till Nordstan och andra affärer och matställen som ligger nära när vi har längre pauser under skoldagen. 
Läs mer om Estetiska programmet, Estetik & media - Film & Postproduction

Ta kontakt med skolan


Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill bli kontaktad av Mediegymnasiet.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.