Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Filtrera efter
Program
Inriktning
Plats
Undervisningsform
Visa alla filter
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar program i sökresultatet.
Visar 1-2 av 2 träffar
Annonser

Reportage inom

Lär dig mer om att studera på hundgymnasium!

På ett hundgymnasium har du möjlighet att lära dig i princip allt som har med hunden att göra. Du får kunskaper inom bland annat skötsel och hantering av hundar, hundsporter såsom agility eller freestyle, och hundens beteende eller djursjukvård.

När du går på ett hundgymnasium får du kunskaper för att arbeta med hundar på en professionell nivå, som bland annat hunduppfödare, djurvårdare på djurpark, eller hunddressör. För att studera på ett hundgymnasium behöver du söka till Naturbruksprogrammet, inriktning djur. Detta är något som erbjuds över stora delar av Sverige. Om du är intresserad av att bli utbildad hunduppfödare, finns det skolor som samarbetar med diverse kennelklubbar. Detta betyder att du får precis den utbildning som kennelklubben där du bor kräver. 

Vill du studera hundar men ändå bli högskolebehörig? Inga problem!

Det finns cirka 24 hundgymnasier som erbjuder högskolebehörighet. För att få högskolebehörighet samtidigt som du studerar på hundgymnasium behöver du följande kurser:

  • Svenska 3/Svenska som andraspråk 3
  • Engelska 6

Att skolan erbjuder högskolebehöriget innebär antingen att du kan välja till dessa kurser utanför ordinarie kurser, alltså genom utökad studieplan, eller att du kan läsa kurserna inom ordinarie studieplan, exempelvis som individuellt val. Vissa skolor erbjuder även möjligheten att byta ut vissa naturbrukskurser mot naturvetenskapliga kurser. 

Praktik på hundgymnasium

På hundgymnasium  erbjuds arbetsplatsförlagt lärande (APL) under gymnasietiden. Du har då möjlighet att praktisera på t.ex. hunddagis, hos veterinär eller i en djurbutik. Beroende på skola kan längden på din praktikperiod variera, men alla hundgymnasier erbjuder minst 15 veckor praktik under de tre gymnasieåren. Om du går en lärlingsutbildning kommer du att spendera minst hälften av din utbildning ute på en arbetsplats.

Är du intresserad av fler djur än hundar?

Här kan du se ridgymnasier

Här kan du se skolor med inriktning Djursjukvård

Här kan du se skolor med inriktning Djurpark

Här kan du hitta tips på andra djurutbildningar

Källa: Skolverket