Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Fordons- och transportprogrammet

Fordons- och transportprogrammet, Lastbil & mobila maskiner

Edströmska Gymnasiet, i Västerås
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 260 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 90,0
(medelvärde: 182,4)
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 260 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 90,0
(medelvärde: 182,4)
Få mer information om programmet 👍

Film

Om utbildningen

Fordons- och transportprogrammet

Läs Lastbil och mobila maskiner på Edströmska Gymnasiet

Är du intresserad av teknik och fordon? Då är Fordons- och transportprogrammet på Edströmska gymnasiet något för dig! Här väntar tre spännande år med både teori och praktik. Första året lär du dig grunderna, och från andra året kan du välja inriktning.

Fordonsbranschen utvecklas snabbt med ny teknik och expertis. På vår skola ser vi till att du får den senaste kunskapen genom att samarbeta nära med branschföretag. Därför är vår utbildning alltid aktuell och i framkant. Du kan alltid välja att läsa ämnen som ger dig grundläggande högskolebehörighet.

Inriktning lastbil och mobila maskiner

I en framtid med självkörande fordon är mekaniker och tekniker ovärderliga. Här lär du dig allt om tunga fordon: service, underhåll och felsökning. Du får kunskaper om dieselmotorer, hydraulik, elsystem och fordonskonstruktion. Dessutom tränar du viktiga sociala färdigheter och samarbete, vilket är kompetenser som blir allt viktigare i branschen.

Hos oss får du praktisk erfarenhet i verkstad, samt kunskaper om datorsystem och felsökning. Dessutom har du arbetsplatsförlagt lärande (APL) där du kan knyta kontakter och öva dina färdigheter på riktiga arbetsplatser.

Vi vet att i en värld av avancerad teknologi blir sociala färdigheter allt viktigare. Därför fokuserar vi också på relationer och samarbetsförmåga. På vårt program tränar du inte bara tekniska kunskaper, utan även personlig service och kommunikation.

I årskurs 3 väljer du yrkesutgång mot lastbilsmekaniker eller maskinmekaniker. Fordonsbranschen växer snabbt, vilket ger dig massor av jobbmöjligheter och ett varierande yrkesliv. Gör dig redo för en spännande framtid inom fordonsbranschen!

Är du intresserad och vill veta mer om Fordons- och transportprogrammet, Lastbil & mobila maskiner, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

 • Klassrum
 • Västerås

Varför välja Edströmska Gymnasiet?

 • Utbildning på ett certifierat Motorbranschcollege
 • Utbildning på ett certifierat Transportcollege
 • En utbildning som leder direkt till arbete inom spännande branscher
 • Nära kontakt med arbetslivet
 • Alltid möjlighet till högskolebehörighet
 • Stor gemensamhet och trivsel
 • Stort tekniskt kunnande inom ditt område
 • Alltid tillgång till den senaste tekniken och utrustningen
 • Stöd och hjälp av lärare, skolledning och övriga medarbetare
 • En utbildning som öppnar dörren till framtiden

Behörighet

För behörighet till Fordons- och transportprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Fordons- och transportprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3.

Ansökan

Ansök till Fordons- och transportprogrammet, Lastbil & mobila maskiner

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen i Västerås. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Stadshuset, E268 721 87 Västerås
Telefon: 021-39 06 00
Mejladress: gymnasieantagningen@vasteras.se

Reportage

Alla känner alla och det är bra stämning!

Edströmska gymnasiet

Eric och Erika läser Flygteknikprogrammet på Edströmska gymnasiet i Västerås. Eric rekommenderar andra att söka till skolan för att det är bra lärare och en rolig utbildning. Erika säger att hon vill jobba som flygtekniker efter gymnasiet och berättar hur utbildningen på Edströmska gör henne förberedd för det. Läs mer om vad de båda eleverna tycker om Edströmska gymnasiet i det här reportaget!

Certifiering

Motorbranschcollege

Motorbranschcollege

Motorbranschcollege är en certifiering utfärdad av Motorbranschens Arbetsgivareförbund och IF Metall. Certifieringen betyder att skolan har ett stärkt samarbete med företag i motorbranschen.

Läs mer om Motorbranschcollege här!

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Fordons- och transportprogrammet, Lastbil & mobila maskiner så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Edströmska Gymnasiet
Eskadervägen 24
72187 Västerås

Edströmska Gymnasiet – för dig som vill få jobb direkt efter gymnasiet

Våra skoldagar liknar arbetsdagar och vår arbetsmiljö präglas av vår vision ”Bästa möjliga möte och utbildning”. Dessutom får du mycket praktisk erfarenhet när du är ute och lär dig på något av våra 120 samverkansföretag. Ett nära samarbete med branschen...

Läs mer om Edströmska Gymnasiet och visa alla program.

Sponsrad