Fordons- och transportprogrammet

Fordons- och transportprogrammet, Lastbil och mobila maskiner

Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Kommande Event
20 april, 2024 11:00
(+ Läs mer )
Antal elever
Antal elever: cirka 50 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 107,5
(medelvärde: 170,1)
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Kommande Event
20 april, 2024 11:00
(+ Läs mer )
Antal elever
Antal elever: cirka 50 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 107,5
(medelvärde: 170,1)
Få mer information om programmet 👍

Film

Om utbildningen

Fordons- och transportprogrammet med inriktning lastbil och mobila maskiner!

Här får du en fördjupad kunskap inom användningsområdena uppbyggnad och funktion av tunga fordon. Det handlar om att lära sig elektronik, hydraulik (vätsketryck) och pneumatik (tryckluft). Allt för att ge dig grundläggande kunskap i service och underhåll på tunga fordon, lastbilar och maskiner. Även här felsöker man idag med datorer. Efter felsökningen tar du vid med att serva, reparera eller byta felaktiga komponenter. I vårt samarbete med Volvo får vi kunskaper om det senaste som du som elev får stor nytta av.

Inriktningen Lastbil och mobila maskiner går endast att söka till som lärling. Det innebär att stora delar av din utbildning sker ute på företag. I årskurs ett är utbildningen skolförlagd, och i årskurs två startar den lärlingsförlagda utbildningen.

Fordonsbranschen är angelägen om att du ska bli mekaniker. Arbetsmöjligheterna här är stora. Hela fordonsbranschen söker nu efter mekaniker och jobbchanserna är goda för dig som avslutar dina studier här på ALG.

Det kommer att gå många mekaniker i pension under de närmaste åren. Därför söks det idag mekaniker till maskin- och lastbilsverkstäder. Utbudet av arbeten är bra för dig som satsar på denna utbildning.

På denna utbildning finns begränsat antal platser.

Om programmet

På Anders Ljungstedts gymnasium får du en bred grundutbildning som gör dig attraktiv på arbetsmarknaden och kan leda till en karriär inom flera olika branscher. Utbildningen är utformad för att motsvara näringslivets behov på kompetens. Därför får våra elever ofta arbeta med uppdrag från riktiga företag. Undervisningen är lärarledd, men du får öva upp din förmåga att självständigt lösa problem. Idag är datorn ett viktigt hjälpmedel, därför är datorkunskap en viktig del i utbildningen.

Fordons- och transportprogrammet är för dig som vill arbeta med service och reparationer av personbilar, tunga fordon och mobila maskiner. Du kan också få kunskaper om att arbeta som bland annat yrkesförare, bilskadereparatör eller reservdelspersonal. Under utbildningen får du kunskaper inom fordonsteknik, elektronik, digitalteknik och trafikkunskap.

Motorbranschen behöver 5500 nya medarbetare under kommande treårs- period. 

Är du intresserad och vill veta mer om Fordons- och transportprogrammet, Lastbil och mobila maskiner, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Linköping

Behörighet

För behörighet till Fordons- och transportprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Fordons- och transportprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3.

Ansökan

Ansök till Fordons- och transportprogrammet, Lastbil och mobila maskiner

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen i Linköping. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Linköpings kommun 581 81 LINKÖPING
Telefon: 013-208820
Mejladress: gymnasieantagningen@linkoping.se

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Fordons- och transportprogrammet, Lastbil och mobila maskiner så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Anders Ljungstedts gymnasium
Anders Ljungstedts gata 1
582 54 Linköping

Välkommen till Anders Ljungstedts gymnasium - en värld av möjligheter!

Anders Ljungstedts gymnasium är en yrkesskola i Linköping med gångavstånd till stadens resecentrum och stadskärna. Anders Ljungstedts gymnasium tar emot elever från hela Sverige i ett mycket brett programutbud. En yrkesutbildning är ett smart val oavsett om du vill börja arbeta...

Läs mer om Anders Ljungstedts gymnasium och visa alla program.

Sponsrad