Visa gymnasium.se som: Mobil

Fordons- och transportprogrammet, Lastbil & mobila maskiner

Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium
Programinformation
Stockholm
Antal elever: cirka 200 (.)
Fordons- och transportprogrammet
  • Antagningspoäng: 117,5
    (medelvärde: 202,0) * statistik från 2020

Film

På STFG tillbringar du mindre tid i skolbänken med traditionellt skolarbete och mer tid med praktiskt arbete i skolans verkstad och på arbetsplatsförlagt lärande.

Kolla in vad eleverna tycker om sin skola!

Om utbildningen

Lastbil och mobila maskiner på STFG

Vill du jobba som buss- eller lastbilsmekaniker?

På Stockholms Transport och Fordonstekniska gymnasium kan du som är intresserad av maskiner och teknik läsa Fordons- och transportprogrammet, med inriktning Lastbil och mobila maskiner.

Här utbildas du till lastbil- och bussmekaniker och får grotta ner dig i dieselmotorer, växellåder och tryckluft under din gymnasietid.

Lastbil och mobila maskiner är en inriktning som även passar dig som är serviceinriktad och tycker om att lösa problem. Utbildningen sträcker sig över tre år. Till din hjälp har du under din tid på STFG kompetent personal, modern utrustning och fina arbetslokaler. Du får en yrkesexamen och mycket goda möjligheter att komma ut i arbetslivet!

Varierande arbete med lastbilar och dess datorer

Som lastbilsmekaniker arbetar man med de största fordonen, vilket innebär alltifrån skruvande och montering av stora lastbilsdelar till högteknologiskt arbete och felsökning med datorer och mjukvaror. Stora fordon, som bussar och lastbilar kräver stora och breda kunskaper. På utbildningen Lastbil och mobila maskiner får du kunskaper inom såväl mekanik som elektronik och IT.

Reparationer och felsökning av tunga fordon

Som lastbilsmekaniker gör du reparationer, service och felsökning av tunga, moderna fordon som består av många ihopkopplade datorer. Det krävs därför av dig att du är intresserad av och kan arbeta med datorer. Det är också viktigt att du är serviceinriktad och har social kompentens då kundkontakter blir allt vanligare för lastbilsmekaniker.

Eftersom kunderna ofta har hög arbetsbelastning gäller det som mekaniker att arbeta snabbt och effektivt så att fordonen så snart som möjligt kan komma ut på vägarna igen. 

Välkommen till en varierande utbildning med goda chanser till jobb efter gymnasiet! För dig som vill finns även möjlighet till grundläggande högskolebehörighet.

Är du intresserad och vill veta mer om Fordons- och transportprogrammet, Lastbil & mobila maskiner, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till Fordons- och transportprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Fordons- och transportprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3.

Ansökan

Ansök till Fordons- och transportprogrammet, Lastbil & mobila maskiner

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Storstockholm. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 4404, 102 68 Stockholm
Telefon: 08-58 00 80 00
Mejladress: gymnasieantagningen@storsthlm.se

Reportage

Läs mer om vad eleverna Fabian, Linn och Gabriel tycker om deras tid på STFG.

Läs här om vad Fabian, Gabriel och Linn tycker om att gå på STFG och varför de valde just sina program. Vilma drömmer om att köra lastbil

Vilma valde transport för att hon är intresserad av bilar och tycker om att mecka. Hon kände att hon inte ville bli bilmekaniker och därför valde hon transport som inriktning. Amanda hittade rätt på Öppet hus!

Amanda hade i nian bestämt sig, hon skulle inte gå på ett högskoleförberedande program. Efter ett öppet hus på STFG var hon helt säker, STFG var skolan för henne! Certifiering

Motorbranschcollege

Motorbranschcollege

Motorbranschcollege är en certifiering utfärdad av Motorbranschens Arbetsgivareförbund och IF Metall. Certifieringen betyder att skolan har ett stärkt samarbete med företag i motorbranschen.

Läs mer om Motorbranschcollege här!

Certifiering

Motorbranschcollege

Motorbranschcollege

Motorbranschcollege är en certifiering utfärdad av Motorbranschens Arbetsgivareförbund och IF Metall. Certifieringen betyder att skolan har ett stärkt samarbete med företag i motorbranschen.

Läs mer om Motorbranschcollege här!

Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Fordons- och transportprogrammet, Lastbil & mobila maskiner så kommer skolan att kontakta dig.

Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium

STFG - Stockholms Transport- och Fordonstekniska Gymnasium

Tycker du om att mecka, köra stora fordon, lösa problem och har en känsla för service? Då har du kommit rätt! STFG - Stockholms Transport- och Fordonstekniska Gymnasium är för dig som har ett stort intresse för fordon och transporter....


Läs mer om Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium

Kungens Kurvaleden 4
141 75 Kungens Kurva

 Visa telefonnummer
stfg.stockholm.se

Recensioner

Snittbetyg: 3,5

Baseras på 2 recensioner.

Karim h
Jag åkte till den buss skola för år för vuxenutbildning skola är fräsch och fint plus alla anstälda är mycket duktiga och svara på alla frögår men finns en lärare på buss utbildning teori hon måst inte bli på den här skola efter hon är gör klassen som två delar hon vilja en eller två elev och ignorerar resten...
Chiranga de silva
Min riktlinje går ut på att vi ska få ett bra utbildning inom lastbil och mobila maskiner. Personligen tycker jag att jag lär mig väldigt mycket på lektionerna och det är för att vi har så himla duktiga lärare som Gert och Brodin. Jag lär mig även ganska mycket praktiskt och det är för att vi går ut på praktik där vi får en riktig bra utbildning...
Visa hela
Recensioner
Utbildningsrecensioner
(3,5)
Baseras på 2 recensioner.
Ta kontakt med skolan

För att få mer information om Fordons- och transportprogrammet, Lastbil & mobila maskiner från Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium, fyll i dina uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Jag vill byta till STFG
Påminn mig om öppet hus
Jag vill skugga en elev / gå en prova-på dag
Jag har en fråga
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Reportage
Läs mer om vad eleverna Fabian, ...

Läs här om vad Fabian, Gabriel och Linn tycker om att gå på STFG och varför de valde just sina program. 

Läs mer
Amanda hittade rätt på Öppet hus!
Stockholms Transport- och Fordonstekniska Gymnasium

Amanda hade i nian bestämt sig, hon skulle inte gå på ett högskoleförberedande program. Efter ett öppet hus på STFG var hon helt säker, STFG var skolan för henne! 

Läs mer
Vilma drömmer om att köra lastbil
Stockholms Transport- och Fordonstekniska Gymnasium

Vilma valde transport för att hon är intresserad av bilar och tycker om att mecka. Hon kände att hon inte ville bli bilmekaniker och därför valde hon transport som inriktning. 

Läs mer