Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Sveriges Ridgymnasium i Kungsbacka

i Kungsbacka
Få mer information om skolan 👍

Om skolan

Sveriges Ridgymnasium i Kungsbacka

Plugga i Sveriges hästtätaste område

Sveriges Ridgymnasium i Kungsbacka ligger i området Höglanda, omgiven av hästgårdar och ridhus. Till skolan hör ett stall med plats för ca 80 hästar och en stor manege. Alldeles i närheten ligger bland andra Kungsbacka Ridklubb och en av Hallands Djursjukhus hästkliniker. För dig som har långt till skolan finns tillgång till elevboenden med plats för ca 40 elever.

Utbildning i stallet, på hästryggen och i lektionssalen

På Sveriges Ridgymnasium Kungsbacka kan du leva ut ditt hästintresse under din gymnasietid. Du kan välja mellan olika profiler där hästen alltid är en central del av utbildningen. Utbildningen är både praktisk och teoretisk och du får spendera tid både i stallet och i lektionssalen.

Som elev på SRG Kungsbacka har du ridning på schemat oavsett vilken profil du väljer. Vad alla profiler har gemensamt är att hästen är i fokus.

APL och utlandspraktik

I din utbildning ingår arbetsförlagt lärande (APL) i minst 15 veckor och pågår under alla tre åren. Under din APL får du prova på att jobba ute på en arbetsplats tillsammans med en handledare. Sveriges Ridgymnasium har många samarbetspartners där du kan göra din praktik inom bland annat uppfödning, utbildning och försäljning av dressyr- och hopphästar. På SRG Kungsbacka har du också möjlighet att göra praktik utomlands ute i Europa genom projektet Erasmus.

Lärlingsutbildning

Du kan välja att läsa din utbildning som lärling med yrkesutgången hästskötare. Då har du mer praktik än på yrkesprogrammet. Du kan önska att vara lärling från åk 1, men skolan rekommenderar att bli lärling från åk 2 eller 3.

Idrottsutbildning inom Ridsport

SRG har certifiering för att bedriva Nationell Idrottsutbildning vid skolorna i Svedala, Varberg och Kungsbacka, med 18 elever fördelade på tre årskurser på varje skola. Hos oss kombineras specialidrottsutbildningen med Naturbruksprogrammet SRG Ridsportprofil. På våra tre skolor kan du välja mellan att specialisera dig inom hoppning eller dressyr. Urvalet till NIU sker i flera steg, för att bli antagen till NIU ska du både komma in på Naturbruksprogrammet och bli idrottsligt antagen.
Sista ansökningsdagen till NIU är den 1 december 2023 för start höstterminen 2024.
OBS! Att 1 december endast gällde ansökan till NIU, du söker till vårt Naturbruksprogram i början av år 2024.

Övriga profiler/utbildningar på skolan är:

  • Ridsport
  • NIU 
  • Högskola Grund
  • Samhäll 
  • Djurvård

Hästen i fokus

I årskurs tre genomförs gymnasiearbetet som är en viktig del av utbildningen. Gymnasiearbetet består av flera moment, bland annat ett praktiskt stallprov och ett teoretiskt hästkunskapsprov. Efter utbildningen kommer du att ha mycket praktisk erfarenhet av ridning och hästskötsel och kan därför börja jobba direkt efter studenten. Vanliga yrkesutgångar är:

  • Hästskötare/tävlingsgroom
  • Ryttare/beridare
  • Ridinstruktör
  • Ungdomsledare

Skuggning

Önskar du få inblick i vad det innebär att läsa en gymnasieutbildning hos SRG Kungsbacka är du varmt välkommen att prova på en dag genom att följa med på "skuggning". Under din dag får du chansen att prova Naturbruksprogrammet under en skoldag, och träffa lärare och andra elever. Det ger dig förhoppningsvis en känsla av hur en framtida skoldag skulle kunna se ut. För att boka in en dag kontaktar du eller din vårdnadshavare rektorn på den skola du är intresserad av att besöka, så hittar de en tid som passar dig.


Är du intresserad och vill veta mer om Sveriges Ridgymnasium i Kungsbacka, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan. Visa alla utbildningar på Sveriges Ridgymnasium i Kungsbacka

Huvudman

Sveriges Ridgymnasium AB

Fristående gymnasieskola

Läs mer här

5 gymnasieskolor

Program

Gör en intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill bli kontaktad av Sveriges Ridgymnasium i Kungsbacka.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Statistik

Andel lärare med leg. och behörighet 2023/24

Antal elever per lärare 2023/24

Sveriges Ridgymnasium i Kungsbacka
 66,8%
Sveriges Ridgymnasium i Kungsbacka 7,8

Antal elever på skolan år 2023/24: cirka 80


Utbildningsstatistik

  Genomsnittlig betygspoäng Behöriga till högskola Andel med examen inom 3 år

Naturbruksprogrammet

15,1 96,0 72,4
  Sverige År
Totalt antal studerande cirka 70 2023/24
Genomsnittlig betygspoäng 15,1 14,2 2022/23
Andel behöriga till högskola 96,0 43,3 2022/23
Andel med examen inom 3 år 72,4 77,2 2020/21
Antagningspoäng medel 250,9 2023
Lägsta antagningspoäng 145,0 2023
* När uppgiften baseras på färre än 10 avgångselever dubbelprickas den .. för att det inte ska gå att
   se enskilda elevers resultat. En prick . betyder att data saknas.

OBS! Procenten för andel lärare med pedagogisk examen påverkas bland annat av lärare som har deltidstjänst eller är yrkeslärare.
Källa: Skolverket  

Hitta till skolan

Sveriges Ridgymnasium i Kungsbacka

Höglanda Gårdsväg 2
434 95 Kungsbacka

Tel: 010-495 20 00
Mobil 010-495 20 15
ridgymnasium.nu

Recensioner

Snittbetyg: 3,7

Baseras på 48 recensioner
Recensioner publiceras enligt vår recensionspolicy.
Skriv en recension
5/5
Elev åk 1
20 mar 2024

Kan inte vara gladare med mitt val!! Jag har haft en jätte jobbig uppväxt och skolgång pga min npf-diagnoser och det slutade med att jag har missat nästan fyra år av grundskolan...

Visa hela
4/5
FD elev
05 mar 2024

Tre år med glädje och gemenskap Älskade skolan och trivdes jätte bra med blandningen av det teoretiska och praktiskt med hästarna. Lärarna är hjälpsamma och ville att vi skulle ...

Visa hela
5/5
Elev åk 1
18 feb 2024

Jätte nöjd med mitt val! Jag är jättenöjd med mitt val av gymnasium. Att varierar lektioner i sal med jobb i stallet och ridning är precis det jag behövde för att känna mig moti...

Visa hela
Sponsrad