Bygg- och anläggningsprogrammet

Bygg- och anläggningsprogrammet, Husbyggnad

Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 60 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 152,5
(medelvärde: 200,0)
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 60 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 152,5
(medelvärde: 200,0)
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Bygg- och anläggningsprogrammet ger dig kunskaper om hur man bygger, reparerar samt underhåller hus och byggnader. På Stiernhööksgymnasiet kan du kan läsa Bygg- och anläggningsprogrammet med yrkesutgång mot husbyggnad.

Unik skolmiljö

I skolans stora och ljusa bygg- och murarhallar har du både praktiska och teoretiska lektioner. Under årskurs 1 lär du dig här att hantera verktyg samt grundläggande kunskaper inom olika byggyrken med infärgning av teoretiska ämnen som matematik och engelska. Här blir du väl förberedd inför årskurs 2 och 3 då du under skoltid ska ut på företag och jobba!

Teori och praktik

Byggteknik är kärnan i programmet och du får jobba framförallt med trä- och mureriarbete. För oss är det viktigt att under hela utbildningen varva teori med praktisk tillämpning så du får en meningsfull och verklighetstrogen utbildning med skiftande innehåll. Det är också viktigt att du får prova på och lära känna olika material och verktyg under din utbildning.

Lärlingsvariant

I åk 2 och 3 har du möjlighet att välja lärling och är då på en arbetsplats ett par dagar i veckan.

Entreprenörskap

På individuellt val kan du bland annat välja kursen entreprenörskap. Du får lära dig serviceförmåga, kreativitet och entreprenörskap och du har möjlighet att starta upp ett eget företag. Du får också god inblick i hur man leder olika projekt.

Yrkesutgång: Träarbetare

Med yrkesutgången Träarbetare fokuserar mycket av utbildningen på just trä. Du läser kurser som stommar, beklädnad och golvläggning.

Yrkesutgång: Mur och plattsättning

Med yrkesutgången Mur och plattsättning fokuserar mycket av utbildningen plattsättning och våtrum samt mureri. Du läser kurser som mur och putsverk samt tätskikt - våtrum.

Arbetsplatsförlagt lärande

Alla som studerar på ett yrkesprogram har 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande, så kallad APL.

Under första året på din utbildning har du din APL på skolan. Du förbereds med olika tekniker och säkerhetstänk så att du får ut så mycket som möjligt av din tid på din framtida APL-plats. Under årskurs två och tre har du din APL på företag runt om i Rättvik eller Dalarna men den kan också vara förlagd i övriga Sverige eller världen.

Du kommer att ha minst 15 veckors APL under din studietid. Din APL-plats väljs ut i samråd med praktikhandledare på skolan. Vi tar hänsyn till framför allt ditt behov av utbildning i valet av arbetsplats, men också dina önskemål i form av placeringsort och egna kontakter. Inte minst är din APL en fantastisk möjlighet att knyta kontakter till din yrkesbransch.

Bandygymnasium, kvalitetsmärkt hästgymnasium och många andra sporter

Vid Stiernhööksgymnasiet finns nationell och lokal idrottsutbildning inom flera idrotter. Idrottsutbildningarna riktar sig till dig som vill satsa på din idrott och du får möjlighet att kombinera din sport med gymnasieutbildningen. Fyspass, mental träning blandas med planering, kostlära och träningspass inom just din sport.

Ladda ner skolans broschyr

Är du intresserad och vill veta mer om Bygg- och anläggningsprogrammet, Husbyggnad, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Rättvik

Behörighet

För behörighet till Bygg- och anläggningsprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Bygg- och anläggningsprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till Bygg- och anläggningsprogrammet, Husbyggnad

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen för Dalarna och Gävleborg. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Sturegatan 30 791 51 Falun
Telefon: 023-77 70 30
Mejladress: antag@dalakf.se

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Bygg- och anläggningsprogrammet, Husbyggnad så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Stiernhööksgymnasiet
Masvägen 15
79532 RÄTTVIK

Stiernhööksgymnasiet – Möt din framtid hos oss!

Stiernhööksgymnasiet är en kommunal gymnasieskola i Rättviks kommun. Behörigheten och kompetensen bland skolans personal är hög och skolan kan stoltsera med att ligga i topp i Sverige vad gäller elevernas studieresultat. På skolan råder en mycket fin stämning och det...

Läs mer om Stiernhööksgymnasiet och visa alla program.

Sponsrad