Fordons- och transportprogrammet

Fordons- och transportprogrammet, Personbil

Undervisningsform
Lärlingsutbildning
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 20 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 147,5
(medelvärde: 174,6)
Undervisningsform
Lärlingsutbildning
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 20 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 147,5
(medelvärde: 174,6)
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Fordons- och transportprogrammet, Personbil

Fordon och Transport: Personbil

Inriktningen personbil passar dig som kanske redan har ett intresse eller är nyfiken på bilar. Om du gillar att arbeta med service och möta nya människor är detta en utbildning för dig.

När du börjar hos oss får lära dig alla grunder inom yrket. Under utbildningen till personbilsmekaniker får du lära dig allt från mekanik till elektronik och dess koppling i olika fordon. Du får testa på och lära dig flera olika moment som serviceteknik, oljebyte, systemteknik, el-och hybridteknik, broms- och motorbyte. Vi arbetar även med säkerhetssystem för både manuella och automatiserade bilar. Du kommer att få kunskaper om fordonsfunktion och konstruktion, reparation och service av fordon. Det är ett brett program där du får lära dig att vara serviceinriktad och tänka kostnadseffektivt och miljövänligt. 

Efter examen kommer du att ha de kunskaper som krävs för att arbeta som exempelvis personbilsmekaniker, lantbruksmaskinsmekaniker, servicetekniker eller inom försäljning och kundservice. Du kan även välja att starta eget och under utbildningen läsa valbara kurser inom eget företagande. 

Kort om Personbil

  • Du får kunskaper inom serviceteknik, hybridteknik, broms- och motorbyte, konstruktion, reparation, datahantering och felsökning i olika system.

  • Teoretiska kunskaper om säkerhet, arbetsmiljö, lagar och regler inom branschen.

  • Genom praktiken kommer du ut i arbetslivet på riktigt vilket även ger dig ett brett kontaktnät inom branschen med värdefulla referenser.

  • Väldigt goda jobbchanser, du blir eftertraktad på arbetsmarknaden.

Högskolebehörighet

Från hösten 2023 innehåller alla yrkesprogram de kurser som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet. Du behöver alltså inte välja till några kurser om du vill plugga vidare på högskola eller universitet. Däremot kan du välja bort högskolebehörigheten, om du istället vill fokusera på dina yrkeskurser.

Är du intresserad och vill veta mer om Fordons- och transportprogrammet, Personbil, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Lärlingsutbildning
  • Norrköping

Behörighet

För behörighet till Fordons- och transportprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Fordons- och transportprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3.

Ansökan

Ansök till Fordons- och transportprogrammet, Personbil

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagnigen i Östra samverkansområdet, Norrköping. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Gymnasieintagningen Östra samverkansområdet 601 81 Norrköping
Telefon: 011-150000
Mejladress: gymnasieintagningen@norrkoping.se

Reportage

André om Fordon och Transportprogrammet

Praktiska gymnasiet Norrköping

André går första året på Praktiska Gymnasiet Norrköping, han valde att gå Fordon- och transportprogrammet med inriktning på Personbil. Inne på skolans verkstad har man påbörjat projektet med en totalrenovering av en fin gammal Corvette. Andre får bland annat vara med och rusta bilen med nya däck och lackera om den — ett ovanligt och spännande jobb!

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Fordons- och transportprogrammet, Personbil så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Praktiska gymnasiet Norrköping
Tullhusgatan 13
602 28 Norrköping

Välkommen till Praktiska Gymnasiet Norrköping

Vi utbildar framtidens arbetskraft. Vårt mål är att du ska ha ett jobb direkt efter studenten, efter ditt livs bästa skoltid! Ett yrkesprogram är ett riktigt smart framtidsval! Alla våra program ger dig flera valmöjligheter efter studenten. Du kan börja...

Läs mer om Praktiska gymnasiet Norrköping och visa alla program.

Sponsrad