Fordons- och transportprogrammet, Personbil

Praktiska gymnasiet Skellefteå
Programinformation
Skellefteå
Antal elever: cirka 30 (.)
Fordons- och transportprogrammet
  • Antagningspoäng: 160,0
    (medelvärde: 184,6) * statistik från 2022
(Läs mer) Öppet hus
2023-04-09
Fordons- och transportprogrammet, Personbil

Om utbildningen

Fordon och Transport: Personbil

Inriktningen personbil passar dig som kanske redan har ett intresse eller är nyfiken på bilar. Om du gillar att arbeta med service och möta nya människor är detta en utbildning för dig.

När du börjar hos oss får lära dig alla grunder inom yrket. Under utbildningen till personbilsmekaniker får du lära dig allt från mekanik till elektronik och dess koppling i olika fordon. Du får testa på och lära dig flera olika moment som serviceteknik, oljebyte, systemteknik, el-och hybridteknik, broms- och motorbyte. Vi arbetar även med säkerhetssystem för både manuella och automatiserade bilar. Du kommer att få kunskaper om fordonsfunktion och konstruktion, reparation och service av fordon. Det är ett brett program där du får lära dig att vara serviceinriktad och tänka kostnadseffektivt och miljövänligt. 

Efter examen kommer du att ha de kunskaper som krävs för att arbeta som exempelvis personbilsmekaniker, lantbruksmaskinsmekaniker, servicetekniker eller inom försäljning och kundservice. Du kan även välja att starta eget och under utbildningen läsa valbara kurser inom eget företagande. 

Kort om Personbil

  • Du får kunskaper inom serviceteknik, hybridteknik, broms- och motorbyte, konstruktion, reparation, datahantering och felsökning i olika system.
  • Teoretiska kunskaper om säkerhet, arbetsmiljö, lagar och regler inom branschen.
  • Genom praktiken kommer du ut i arbetslivet på riktigt vilket även ger dig ett brett kontaktnät inom branschen med värdefulla referenser.
  • Väldigt goda jobbchanser, du blir eftertraktad på arbetsmarknaden.

Visste du om att du kan fördjupa dig inom snöskoter/ATV- och MC?

Har du ett intresse för snöskotrar och motorcyklar? På Fordons-och transportprogrammet med inriktning personbil finns en yrkesutgång mot snöskoter samt ATV- och motorcykelteknik. ATV står för All terrain Vehicle och innebär att du lär dig om funktion, service och underhåll samt felsökning och reparationer av ATV och motorcyklar samt deras tilläggsutrustning.Har du ett intresse för snöskotrar och motorcyklar? På Fordons-och transportprogrammet med inriktning personbil finns en yrkesutgång mot snöskoter samt ATV- och motorcykelteknik. ATV står för All terrain Vehicle och innebär att du lär dig om funktion, service och underhåll samt felsökning och reparationer av ATV och motorcyklar samt deras tilläggsutrustning.

I kursen Reparation av snöskoter får du bland annat lära dig metoder för diagnos, service, underhåll, funktions- och säkerhetskontroll samt reparation av motor och kraftöverföring. Hör av dig till oss för att då veta mer om denna utbildning.

Högskolebehörighet

Från hösten 2023 innehåller alla yrkesprogram de kurser som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet. Du behöver alltså inte välja till några kurser om du vill plugga vidare på högskola eller universitet. Däremot kan du välja bort högskolebehörigheten, om du istället vill fokusera på dina yrkeskurser.

Är du intresserad och vill veta mer om Fordons- och transportprogrammet, Personbil, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till Fordons- och transportprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Fordons- och transportprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3.

Ansökan

Ansök till Fordons- och transportprogrammet, Personbil

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen för Västerbottens län. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: 922 81 Vindeln
Telefon: 0933-140 00 
Mejladress: gymnasieantagningen@vindeln.se

Reportage

Daniella om Fordon och transport

Daniella går årskurs två på Fordons- och transportprogrammet på Praktiska Gymnasiet i Skellefteå.Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Fordons- och transportprogrammet, Personbil så kommer skolan att kontakta dig.

Praktiska gymnasiet Skellefteå

Välkommen till Praktiska Gymnasiet Skellefteå

Vi utbildar framtidens arbetskraft. Vårt mål är att du ska ha ett jobb direkt efter studenten, efter ditt livs bästa skoltid! Ett yrkesprogram är ett riktigt smart framtidsval! Alla våra program ger dig flera valmöjligheter efter studenten. Du kan börja...


Läs mer om Praktiska gymnasiet Skellefteå och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Praktiska gymnasiet Skellefteå

Åsgatan 24
931 41 Skellefteå

 Visa telefonnummer
praktiska.se

Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Ta kontakt med skolan

För att få mer information om Fordons- och transportprogrammet, Personbil från Praktiska gymnasiet Skellefteå, fyll i dina uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Jag vill byta till er skola
Påminn mig om öppet hus
Jag vill skugga en elev / gå en prova-på-dag
Jag har en fråga
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Reportage
Daniella om Fordon och transport

Daniella går årskurs två på Fordons- och transportprogrammet på Praktiska Gymnasiet i Skellefteå.

Läs mer