Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Påhlmans Gymnasium

i Stockholm
Få mer information om skolan 👍

Om skolan

Gör dig redo för nästa steg!

Hos oss på Påhlmans Gymnasium vill vi ge dig som elev goda förutsättningar och förståelse för affärsliv, företagande och samhället i sin helhet. Efter gymnasiet väljer de flesta av våra elever att studera vidare på universitet eller högskola. Andra väljer att arbeta eller att starta och driva företag. Oavsett vilken väg just du väljer är vårt mål att du ska lyckas med dina studier och vara redo för det liv som kommer efter gymnasiet!

Påhlmans Gymnasium ligger vid Odenplan och har funnits sedan år 2000. På skolan går ca 400 elever och du lär snabbt känna såväl lärare som elever från andra klasser och årskurser. Våra lärare är alla legitimerade och har ett stort engagemang i att du ska lyckas med dina studier – vilket märks i våra utvärderingar som även visar på att våra elever känner sig trygga och trivs i sin skola.

Under studietiden hos oss kommer du att utvecklas och lära dig mycket.
Vi är stolta över traditionen att elever på våra program både har praktik i åk 3 och startar UF-företag i kursen Entreprenörskap. Alla elever läser Retorik och lär sig hur man talar i olika sammanhang och fördjupar sig i ledarskap i kursen Ledarskap & Organisation. Det är ämnen som både utmanar och utvecklar dig som individ vilket du har nytta av hela livet – på universitet och högskola såväl som i arbetslivet och livet i stort.

Vårt nära samarbete med Påhlmans Handelsinstitut gör att du även får träffa lärare och personer direkt från näringslivet som är med och bidrar med kunskap vilket ger en bredd och ett djup i dina studier. 

Vi är också mycket glada över att du som läser Ekonomiprogrammet med inriktning ekonomi kan bli Diplomerad Gymnasieekonom vid din examen från Påhlmans Gymnasium. Med certifieringen Diplomerad Gymnasieekonom ökar dina chanser att söka till olika utbildningar med ekonomisk inriktning på högskole- och universitetsnivå men även chanserna till att få jobb efter gymnasiet.

Hos oss kan du välja mellan: 

  • Samhälls­vetenskaps­programmet
    På Påhlmans Gymnasium genomsyras samhällsvetenskapsprogrammet av våra ledord human business. Hos oss kan du läsa det samhällsvetenskapliga programmet med inriktningarna samhällsvetenskap eller beteendevetenskap.

  • Ekonomi­programmet
    Du har alltid nytta av att kunna ekonomi! På Påhlmans Gymnasium läser du ekonomiprogrammet med inriktning juridik eller ekonomi, och får prova på entreprenörskap genom Ung Företagsamhet (UF). De elever som går Ekonomiprogrammet med inriktning Ekonomi har möjlighet att bli Diplomerade Gymnasieekonomer.

Medborgarskolan som huvudman

Huvudman för Påhlmans Gymnasium är studieförbundet Medborgarskolan - en ideell organisation med lång tradition som folkbildare och utbildningsanordnare. Verksamheten som är förankrad i humanistisk värdegrund innebär att vi utgår från varje elevernas behov gällande bildning, utbildning och personlig utveckling. Studieförbundet Medborgarskolan strävar efter att skapa goda närmiljöer där lärare och elever upplever stimulans, trygghet och delaktighet. 

Genom Medborgarskolan erbjuder vi våra elever möjligheten till samarbete inom exempelvis UF-företagandet och gymnasiearbetet som skrivs under åk 3. Medborgarskolan bidrar med mentorskap, kunskap och kontakter till företag och organisationer som våra elever kan använda i sina studier. Det skapar mervärde, erfarenhet och kunskaper för dig som elev. 

Medborgarskolan är en trygg och stabil huvudman och återinvesterar allt överskott tillbaka in i skolverksamheten. 

Om skolan
Påhlmans Gymnasium är en gymnasieskola med rötter i Påhlmans Handelsinstitut: Sveriges första skrivinstitut från 1881. Hos oss kombineras teoretisk och praktisk kunskap inom handel, ekonomi, juridik, samhällskunskap, mänskliga relationer och kommunikation. På Påhlmans Gymnasium får du goda förutsättningar och förståelse för affärsliv, företagande och samhället i helhet. Vi sitter i samma hus som vår huvudman, Medborgarskolan, Påhlmans Handelsinstitut och Stockholms Tillskärarakademi.

Mitt vid Odenplan
Påhlmans Gymnasium är lägligt placerat i centrala Stockholm vid Odenplan. Vår närhet till kommunikationer, ekonomiska institutioner, myndigheter, riksdag och muséer ger oss goda möjligheter till tydlig verklighetsförankring. Studiebesök och gästföreläsare är viktiga återkommande inslag under utbildningen.

Kunskap för livet
Vi strävar efter att du som elev ska få kunskaper som du kan omsätta och ha nytta av hela livet. Flera kurser samverkar med varandra samt med företag och organisationer. Dina kunskaper fördjupas såväl i det enskilda ämnet som i ämnesövergripande projekt genom studiebesök och externa föreläsare.

Elevernas utveckling i centrum
Vi har höga förväntningar på våra elever och deras utveckling här hos oss. Våra välutbildade och engagerade lärare arbetar aktivt för att stärka och anpassa undervisningen för att den ska vara intresseväckande och hålla en hög kvalitet.

Våra lärare
Alla våra lärare är legitimerade och brinner för sina ämnen, pedagogiska metoder och att jobba med unga människor. På så sätt kan vi hålla ett högt kunskapsfokus och hjälpa dig som elev att nå dina mål och få bra betyg.

Studier och ämnesfördjupning under skoltid
Hos oss finns goda förutsättningar för dina studier. Eleverna kan vara i skolan både före och efter lektionerna för att arbeta. Våra lärare är lättillgängliga under och utanför lektionstid för att svara på frågor och upprätthålla god studiero.

Centrum för Näringslivshistoria
Påhlmans Gymnasium samarbetar med Centrum för Näringslivshistoria sedan 2018. CFN är ett av världens största företagsarkiv med 7000 svenska företag i sitt arkiv.

Sedan start har vi valt att fördjupa oss i Nordiska Kompaniets historia, då vi vet att många elever har en relation till NK. Samarbetet har gett eleverna möjligheten att fördjupa sig i svensk företagshistoria och entreprenörskap med hjälp av företagets arkivkällor vilket ger dem en ökad förståelse för företagskulturens utveckling. Det går hand i hand med Entreprenörskap och Ledarskap som eleverna studerar.

Mentorer

Det viktigaste för oss är att våra elever mår bra, att de trivs både med livet och med skolan, att varje elev blir sedd och känner sig hemma. Du får en mentor som har ansvar för att följa upp hur du mår, hur det går på skolan och är kontaktpersonen mellan skolan och dina föräldrar.


Ung Företagsamhet på Påhlmans Gymnasium

Påhlmans Gymnasium arbetar aktivt och framgångsrikt med entreprenörskap och företagande. Vår arbetsmodell är baserad på att förbereda våra elever till eget företagande inom ramen för Ung Företagsamhet (UF) och ge en god inblick i hur det är att driva och samarbeta i företag.

UF

I årskurs 3 startar och driver alla elever på Påhlmans Gymnasium ett UF-företag. Under året skapar eleverna företagen utifrån egna affärsidéer och skriver affärsplaner, träffar rådgivare, marknadsför sitt företag, gör inköp, producerar varor, säljer varor eller tjänster, ställer ut på skolans julmarknad, skriver tävlingsbidrag och ställer ut på Stockholms
UF-mässa. Det här är inte bara ett verklighetsförankrat sätt att lära sig om ekonomi och företagande – det är även lärorikt och roligt!

UF-tävlingar, Draknästet och Guldägget

Under inledningen av UF-året har skolan ett eget Draknäste med drakar från skolan, näringslivet och Påhlmans Handelsinstitut. Här får våra elever pitcha sina affärsidéer som drakarna ger feedback på.

Eleverna gör senare under året en reklamfilm som visas upp på skolans egna gala,  Guldägget. Där utser en jury vinnare i kategorierna Bästa reklamfilm och Bästa affärsidé. Eleverna coachas dessutom för att kunna delta i olika tävlingar som UF anordnar regionalt och nationellt.

Praktik i arbetslivet
I årskurs 3 erbjuds alla elever arbetslivspraktik. Under praktiken får du möjlighet att praktisera dina kunskaper och studera ledarskap och organisationer i verkligheten.

Skolmat och matsal

En bra och näringsriktig mat är viktig för att du som elev ska må bra och ha möjlighet att prestera väl i skolan. Maten vi serverar har en hög andel ekologiska råvaror och är utan onödiga tillsatser. Varje dag serveras en vällagad huvudrätt, ett grönt alternativ och ett fräscht utbud av sallad.


Är du intresserad och vill veta mer om Påhlmans Gymnasium, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan. Visa alla utbildningar på Påhlmans Gymnasium

Huvudman

Medborgarskolan Stockholmsregionen

Fristående gymnasieskola

Läs mer här

3 gymnasieskolor

Program

Högskoleförberedande program
Ekonomiprogrammet Ort Recensioner
Ekonomiprogrammet, Ekonomi Stockholm
2,5 (2)
Ekonomiprogrammet, Juridik Stockholm
3,2 (6)
Samhällsvetenskapsprogrammet
Samhällsvetenskapsprogrammet , Samhällsvetenskap Stockholm
4,7 (3)
Samhällsvetenskapsprogrammet, Beteendevetenskap Stockholm
3,6 (5)
  • = Riksintag

Sociala medier


Gör en intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill bli kontaktad av Påhlmans Gymnasium.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Statistik

Andel lärare med leg. och behörighet 2023/24

Antal elever per lärare 2023/24

Påhlmans Gymnasium
 93,6%
Påhlmans Gymnasium 18,5

Antal elever på skolan år 2023/24: cirka 410


Utbildningsstatistik

  Genomsnittlig betygspoäng Behöriga till högskola Andel med examen inom 3 år

Ekonomiprogrammet

13,9 87,9 85,5
  Sverige År
Totalt antal studerande cirka 220 2023/24
Genomsnittlig betygspoäng 13,9 2022/23
Andel behöriga till högskola 87,9 2022/23
Andel med examen inom 3 år 85,5 2020/21
Antagningspoäng medel 274,7 2023
Lägsta antagningspoäng 257,5 2023

Samhällsvetenskapsprogrammet

13,5 83,7 65,5
  Sverige År
Totalt antal studerande cirka 190 2023/24
Genomsnittlig betygspoäng 13,5 14,6 2022/23
Andel behöriga till högskola 83,7 90,8 2022/23
Andel med examen inom 3 år 65,5 80,8 2020/21
Antagningspoäng medel 257,7 2023
Lägsta antagningspoäng 200,0 2023
* När uppgiften baseras på färre än 10 avgångselever dubbelprickas den .. för att det inte ska gå att
   se enskilda elevers resultat. En prick . betyder att data saknas.

OBS! Procenten för andel lärare med pedagogisk examen påverkas bland annat av lärare som har deltidstjänst eller är yrkeslärare.
Källa: Skolverket  

Hitta till skolan

Påhlmans Gymnasium

Hagagatan 23 A
104 32 Stockholm

Tel: 010-157 60 10
www.pahlmansgymnasium.se

Recensioner

Snittbetyg: 3,3

Baseras på 35 recensioner
Recensioner publiceras enligt vår recensionspolicy.
Skriv en recension
1/5
Besviken skrivare
16 nov 2022
Börja ej här om du inte vill gå igenom en depression

Små lokaler och man måste trängas för att kommer förbi. Relativt lugna elever. Dåliga lärare som inte bryr sig om sina elever och typ säger ”vill ni inte va här ta era grejer oc...

Påhlmans Gymnasium
18 nov 2022
Hej!

Tråkigt att läsa att du tycker att skolan inte motsvarar dina förväntningar.

Giv...
Visa hela
2/5
Kungen
17 maj 2022
Vidrig skola

Finns typ tre bra lärare, dock värdens roligaste Juridik lärare som är super snäll men överlag så lever lärarna i sin egna värd och gillar att trycka in 3-4 prov i veckan. Maten...

Visa hela
4/5
Anonymous
26 mar 2022
Bra skola

Bra mat med sociala lärare som skapar en bra relation till sina elever. Använder bra medel för att lära sig olika saker i skolan och följer sin planering, lägger oftast ut allt ...

Visa hela
Sponsrad