Visa gymnasium.se som: Mobil

Fordons- och transportprogrammet, Karosseri & lackering

Motorbranschens Tekniska gymnasium
Programinformation
Göteborg
Antal elever: 98 (år 1)
Fordons- och transportprogrammet
  • Antagningspoäng: 177,7
    (Lägsta: 127,5) * statistik från 2017

Utbildningsinfo

Karosseri-och-lackeringUtbildning i karosseri och lackering på MTG

När du går Fordons- och transportprogrammet på Motorbranschens Tekniska Gymnasium, MTG, i Göteborg läser du teoretiska ämnen, såväl som deltar i yrkeskurser och får grundläggande yrkeskunskaper. På MTG:s inriktning Karosseri och lackering kan du läsa någon av profilerna Lackeringstekniker eller Bilskadetekniker. Du får fördjupad yrkesutbildning av utbildade handledare när du gör praktik i riktig miljö under APL-tiden under hela 40 veckor. 

Bilskadetekniker

På den här utbildningen får du kunskaper för att jobba som bilskadereparatör. Det innebär att du kommer arbeta med mestadels krockskadade och rostskadade bilar. Det kan även innebära jobb med att bygga om fordon och så kallad styling kan också vara en arbetsuppgift. Jobba som bilskadereparatör Som reparatör kan du till exempel jobba på en bilverkstad där det finns en speciell avdelning för bilplåt eller på en kombinerad bilplåt- och lackeringsverkstad. Bilskadereparatör kan även kallas för bilplåtslagare. Idag har bilar alltmer avancerad utrustning och därför är dina arbetsuppgifter som bilskadereparatör mer tekniskt komplicerade idag än tidigare. Det kan då handla om att reparera exempelvis airbag, sidokrockskydd och avancerade säkerhetssystem.

Viktiga egenskaper i jobbet

Som bilskadereparatör utför du oftast ditt arbete självständigt men det kan också förekomma samarbete med bilmekaniker.
Två egenskaper som kan vara viktiga i jobbet är sinne för form och tålamod. Som bilskadereparatör måste du ha körkort.

Lackeringstekniker

I jobbet som billackerare arbetar du med att åtgärda plast- och plåtskador, rostskador, repor och andra skador. Först åtgärdar bilskadereparatören skadorna på bilen för att billackeraren sedan ska kunna maskera de delar på bilen som inte ska lackeras, denne förser sedan de ytor som ska lackeras med grundfärg för att sedan slipa, tvätta och torka noggrant. Efter det sprutas de olika lackeringsskikten och topplacken på. Detta sker i en speciell sprutbox och du bär skyddskläder och friskluftsmask under arbetets gång.

Jobba i verkstad

Billackerare kan antingen jobba på en verkstad som är specialiserad på lackering eller på en skadeverkstad. Du kan utföra alla moment själv som billackerare eller välja att specialisera dig på någon uppgift. Bra egenskaper i jobbet som billackerare är att vara noggrann och ha sinne för form. Motivlackering passar lackerare som har sinne för färgkombinationer och motiv. På speciella verkstäder utförs lackering av lastbilar, bussar och maskiner.

Behörighet

För behörighet till Fordons- och transportprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Ansökan

Ansök till Fordons- och transportprogrammet, Karosseri & lackering

Som boende i samma kommun som Motorbranschens Tekniska gymnasium söker du till programmet via Gymnasieantagningen Göteborgsregionen. Bor du i en annan kommun gör du ansökan via antagningskansliet i din hemkommun.
Postadress: Box 5073 40222 Göteborg
Telefon: 031-335 51 61
E-post: gymnasieantagningen@grkom.se

Gymnasieexamen

Yrkesprogram med möjlighet att läsa kurser för att bli högskolebehörig.

Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Fordons- och transportprogrammet, Karosseri & lackering så kommer skolan att kontakta dig.

Motorbranschens Tekniska gymnasium

MTG-Motorbranschens-Tekniska-Gymnasium

Har du ett stort intresse för fordon? Då är MTG något för dig. MTG erbjuder ett brett utbud inom fordons- och transportbranschen. Hos oss kan du utbilda dig till lastbilsförare, personbilstekniker, lastvagnstekniker, bilskadetekniker och lackeringstekniker. Fordons- och transportbranschen är i...


Läs mer om Motorbranschens Tekniska gymnasium och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Motorbranschens Tekniska gymnasium

JA Pripps gata 2
421 32 Västra Frölunda

 Visa telefonnummer
www.goteborg.se

Recensioner

Fredrik
(4)
tycker det är en riktigt bra skola med bra lärare, du får jobba mycket i verkstaden och träna på den inriktning du valt.
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Ta kontakt med skolan

För att beställa information om Fordons- och transportprogrammet, Karosseri & lackering, fyll i följande uppgifter: