Fordons- och transportprogrammet

Fordons- och transportprogrammet, Karosseri & lackering

Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 270 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 92,5
(medelvärde: 165,1)
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 270 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 92,5
(medelvärde: 165,1)
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Utbildning i karosseri och lackering på MTG

När du går Fordons- och transportprogrammet på Motorbranschens Tekniska Gymnasium, MTG, i Göteborg läser du teoretiska ämnen, såväl som deltar i yrkeskurser och får grundläggande yrkeskunskaper. På MTG:s inriktning Karosseri och lackering kan du läsa någon av profilerna Lackeringstekniker eller Bilskadetekniker. Du får fördjupad yrkesutbildning av utbildade handledare när du gör praktik i riktig miljö under APL-tiden under hela 40 veckor. 

Bilskadetekniker

På den här utbildningen får du kunskaper för att jobba som bilskadereparatör. Det innebär att du kommer arbeta med mestadels krockskadade och rostskadade bilar. Det kan även innebära jobb med att bygga om fordon och så kallad styling kan också vara en arbetsuppgift. Jobba som bilskadereparatör Som reparatör kan du till exempel jobba på en bilverkstad där det finns en speciell avdelning för bilplåt eller på en kombinerad bilplåt- och lackeringsverkstad. Bilskadereparatör kan även kallas för bilplåtslagare. Idag har bilar alltmer avancerad utrustning och därför är dina arbetsuppgifter som bilskadereparatör mer tekniskt komplicerade idag än tidigare. Det kan då handla om att reparera exempelvis airbag, sidokrockskydd och avancerade säkerhetssystem.

Viktiga egenskaper i jobbet

Som bilskadereparatör utför du oftast ditt arbete självständigt men det kan också förekomma samarbete med bilmekaniker.
Två egenskaper som kan vara viktiga i jobbet är sinne för form och tålamod. Som bilskadereparatör måste du ha körkort.

Lackeringstekniker

I jobbet som billackerare arbetar du med att åtgärda plast- och plåtskador, rostskador, repor och andra skador. Först åtgärdar bilskadereparatören skadorna på bilen för att billackeraren sedan ska kunna maskera de delar på bilen som inte ska lackeras, denne förser sedan de ytor som ska lackeras med grundfärg för att sedan slipa, tvätta och torka noggrant. Efter det sprutas de olika lackeringsskikten och topplacken på. Detta sker i en speciell sprutbox och du bär skyddskläder och friskluftsmask under arbetets gång.

Jobba i verkstad

Billackerare kan antingen jobba på en verkstad som är specialiserad på lackering eller på en skadeverkstad. Du kan utföra alla moment själv som billackerare eller välja att specialisera dig på någon uppgift. Bra egenskaper i jobbet som billackerare är att vara noggrann och ha sinne för form. Motivlackering passar lackerare som har sinne för färgkombinationer och motiv. På speciella verkstäder utförs lackering av lastbilar, bussar och maskiner.

Är du intresserad och vill veta mer om Fordons- och transportprogrammet, Karosseri & lackering, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Göteborg

Behörighet

För behörighet till Fordons- och transportprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Fordons- och transportprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3.

Ansökan

Ansök till Fordons- och transportprogrammet, Karosseri & lackering

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Göteborgsregionen. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 507340222 Göteborg
Telefon: 031-335 51 30
Mejladress: gymnasieantagningen@goteborgsregionen.se

Certifiering

Motorbranschcollege

Motorbranschcollege

Motorbranschcollege är en certifiering utfärdad av Motorbranschens Arbetsgivareförbund och IF Metall. Certifieringen betyder att skolan har ett stärkt samarbete med företag i motorbranschen.

Läs mer om Motorbranschcollege här!

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Fordons- och transportprogrammet, Karosseri & lackering så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Motorbranschens Tekniska gymnasium
JA Pripps gata 2
421 32 Västra Frölunda

Har du ett stort intresse för fordon? Då är MTG något för dig. MTG erbjuder ett brett utbud inom fordons- och transportbranschen. Hos oss kan du utbilda dig till lastbilsförare, personbilstekniker, lastvagnstekniker, bilskadetekniker och lackeringstekniker. Fordons- och transportbranschen är i...

Läs mer om Motorbranschens Tekniska gymnasium och visa alla program.

Recensioner

Snittbetyg: 4

Baseras på 1 recensioner
Skriv en recension
4/5
Fredrik
09 okt 2018

tycker det är en riktigt bra skola med bra lärare, du får jobba mycket i verkstaden och träna på den inriktning du valt.

Sponsrad