Fordons- och transportprogrammet

Fordons- och transportprogrammet, Karosseri & lackering

Värmdö Tekniska gymnasium, i Stockholm (+1 orter)
Undervisningsform
Lärlingsutbildning, Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 40 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 105,0
(medelvärde: 172,2)
Undervisningsform
Lärlingsutbildning, Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 40 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 105,0
(medelvärde: 172,2)
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Karosseri och lackering på VTG

Inriktningen Karosseri och lackering på Värmdö Tekniska Gymnasiums Fordons- och transportprogram är ett yrkesprogram för dig som vill jobba med plåt och lackering efter gymnasiet. Du får kunskaper om lackering av fordon och diagnostik och reparation av karosserier. Utbildningen leder till arbete som exempelvis bilskadereparatör eller billackerare och du blir del av en bransch med en härlig blandning av bilar, kunder och svetsloppor!

Programfördjupning

Om du väljer programfördjupningen karosseri läser du bl.a. kurser inom skadebesiktning och inredning samt skarvnings- och sammanfogningsteknik. Inom programfördjupningen lackering läser du en baskurs i lackering följt av ytterligare kurser inom system och tekniker för lackering. 

Arbeta i fordonshallen och i bilverkstad

Skoldagarna består av utvecklande arbete i skolans fordonshall och praktik hos någon av skolans samarbetspartners för det arbetsplatsförlagda lärandet. Varje år får även ett par elever möjlighet att åka på praktikutbyte utomlands. Värmdö Tekniska Gymnasium samarbetar idag med bland annat följande företag:

 • Bilia
 • Volkswagen
 • Nacka Biltrim

Grundläggande högskolebehörighet

På Värmdö Tekniska Gymnasiums Fordon- och Transportprogram ingår de kurser som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet till universitet och högskola. Du kan även välja att inte läsa dem och istället läsa 1-2 andra kurser.

Arbetsmarknad

Efter studenten har 85% av VTGs Fordon- och transportelever haft ett jobb dagen efter studenten och 90% en godkänd yrkesexamen. Arbetsmarknaden ser ljus ut för billackerare då det råder ett underskott på utbildade lackerare i Stockholms län och en relativt stor del av arbetskraften går i pension under de närmaste åren.

Är du intresserad och vill veta mer om Fordons- och transportprogrammet, Karosseri & lackering, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

Välj mellan 4 startdatum

Höst

 • Klassrum
 • Stockholm

Höst

 • Lärlingsutbildning
 • Stockholm

Höst

 • Klassrum
 • Värmdö

Höst

 • Lärlingsutbildning
 • Värmdö

Behörighet

För behörighet till Fordons- och transportprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Fordons- och transportprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3.

Ansökan

Ansök till Fordons- och transportprogrammet, Karosseri & lackering

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Storstockholm. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 4404, 102 68 Stockholm
Telefon: 08-58 00 80 00
Mejladress: gymnasieantagningen@storsthlm.se

Reportage

Liten skola som har väldigt mycket att erbjuda!

Värmdö Tekniska gymnasium (VTG)

I det här reportaget får du höra vad Linus som är elev på VTG:s Fordons- och transportprogram tycker om sin utbildning. Du får också möta Anne som är rektor på skolan och höra hur hon tycker det är att jobba på skolan.

Mikahil pluggar Teknik på VTG

Värmdö Tekniska Gymnasium

Mikahil pluggar Informations- och medieteknik på Teknikprogrammet på Värmdö Tekniska Gymnasium. Hur tycker han det är att studera på VTG, varför valde han Teknikprogrammet, och vad har varit roligast under utbildningen?

Fortsatta studier

På samtliga Värmdö Tekniska Gymnasiums yrkesprogram ingår de kurser som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet till universitet och högskola. Man kan även välja att inte läsa dem och istället läsa 1-2 andra kurser.  

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Fordons- och transportprogrammet, Karosseri & lackering så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Värmdö Tekniska gymnasium
Edla Sofias gata 15
13450 Gustavsberg

Värmdö Tekniska Gymnasium med hockey-,
fotboll- och innebandyprofil.

Nyhet: Spelprogrammering och apputveckling på Teknikprogrammet! Värmdö Tekniska Gymnasium, VTG, ligger i fräscha lokaler i Gustavsberg. Skolan är belägen i ett nytt bostadsområde i närheten av Gustavsbergs hamn. Hit tar du dig smidigt med buss 474 från Slussen på ca...

Läs mer om Värmdö Tekniska gymnasium och visa alla program.

Recensioner

Snittbetyg: 4,7

Baseras på 3 recensioner
Skriv en recension
4/5
Crille
07 feb 2022
Sammanfattning om VTG

En väldigt härlig skola! Mycket lärorikt och man lär sig massa nytt. Trevliga lärare och elever!

5/5
Zara
20 nov 2020

Jag trivs jätte bra på skolan både i det teoretiska och de praktiska ämnena. Jag får precis den hjälpen och stödet som jag behöver för att klara ämnena och känner mig alltid vä...

Visa hela
5/5
gustav
04 jun 2019
VTG <3

Det är bra pedagogiska lärare och man får mycket hjälp. man får alltid bra praktikplats om man sköter i skolan.

Sponsrad