Bygg- och anläggningsprogrammet

Bygg- och anläggningsprogrammet, Husbyggnad

Brinellgymnasiet, i Nässjö (+1 orter)
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 90,0
(medelvärde: 181,1)
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 90,0
(medelvärde: 181,1)
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Arbeta som snickare efter åren på BA

Bygg- och anläggningsprogrammet ger dig en bred orientering om byggprocessen och grundläggande kunskaper inom nybyggnad och renovering av hus och anläggningar. Programmet ger även underlag för fortsatt lärande inom olika yrkesområden och för vidare studier.

Byggbranschen är väldigt bred och du kommer att få pröva på olika yrkesområden för att hitta det som passar just dig. Under första året får du prova på trä, golv, betong, mureri, måleri, plåt och anläggning. Du kommer att arbeta mycket praktiskt i vår bygghall och maskinhall, dels med övningar men även med riktiga objekt. Dessutom gör du tre veckors miljöpraktik under ditt första år.

Gymnasial lärlingsutbildning
I årskurs 2 blir du som elever på BA gymnasielärling. Lärlingsutbildningen använder sig av samma ämnesplaner som skolförlagd yrkesutbildning och utbildningen leder i gymnasieskolan till samma yrkesexamen som ett skolförlagt yrkesprogram. En elev som går lärlingsutbildning i gymnasieskolan kan ansöka hos CSN om lärlingsersättning - ett bidrag för måltider och resor, och har rätt att läsa in grundläggande högskolebehörighet.

Första året på utbildningen
Under ditt första år på programmet får du möjlighet att prova på en rad olika yrkesområden för att du ska kunna se vad det är som passar just dig. Du får en bred utbildning och testar att jobba med trä, finsnickeri, betong, golv, mureri, måleri, plåt m.m. Mycket av utbildningen är förlagd i Brinellgymnasiets bygghall och maskinhall, där du får öva såväl som jobba med riktiga objekt. Det ingår även tre veckors miljöpraktik under året.

Inriktning Husbyggnad
Du lär dig om nybyggnation, renovering och ombyggnad av bostäder och lokaler, broar och andra anläggningskonstruktioner.

Praktik
Under din tid på gymnasieprogrammet får du praktisera under en stor del av tiden. Under dina två sista år på programmet arbetar du efter metoden att du praktiserar på en byggarbetsplats under tre veckor, läser kurser tre veckor, praktiserar tre veckor och så vidare. Du får på detta sätt riktiga kunskaper inom ditt område och kontakter inom den bransch du kommer jobba i framtiden. När du är klar med dina gymnasiestudier kan du få ett yrkesbevis på att du är byggnadsarbetare efter två till två och ett halvt år till i byggbranschen.

Är du intresserad och vill veta mer om Bygg- och anläggningsprogrammet, Husbyggnad, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

Välj mellan 2 startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Jönköping

Höst

  • Klassrum
  • Nässjö
  • Svenska

Behörighet

För behörighet till Bygg- och anläggningsprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Bygg- och anläggningsprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till Bygg- och anläggningsprogrammet, Husbyggnad

Du söker programmet via antagningskansliet Antagningskansliet i Nässjö. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Brinellgatan 52 571 35 Nässjö
Telefon: 0380-51 88 42
Mejladress: ann.bjorkbom-tegheim@nassjo.se

Certifiering

Branschrekommenderat skola

Branschrekommenderad skola

Branschrekommenderad skola är en certifiering som utfärdas av Byggbranschens Yrkesnämnd. Certifieringen kvalitetssäkrar utbildningen och stärker samarbetet mellan skolor och företag inom bygg- och anläggningsbranschen.

Läs mer om Branschrekommenderad skola här!

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Bygg- och anläggningsprogrammet, Husbyggnad så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Brinellgymnasiet
Brinellgatan 52
571 35 Nässjö

Gymnasieskolan med oändliga möjligheter

Brinellgymnasiet i Nässjö erbjuder ett brett utbud av olika gymnasieprogram och det finns definitivt en utbildning på skolan som passar just dig! Här kan du välja en utbildning med fokus på teknik, idrott, språk, estetiska ämnen eller vad du än...

Läs mer om Brinellgymnasiet och visa alla program.

Sponsrad