Hur blir man barnskötare?

17 sep 2020
FRÅGA
Hej, jag har en person som är 19 år och nu går på SPRINT. Hen vill efter detta utbilda sig till barnskötare och jag antar det är KOMVUX som gäller då? Hens plan är att därefter söka högskola och utbilda sig till lärare - ger barnskötarutbilning tillräckliga ämnen för att söka högskola eller måste något kompletteras?

Mvh

Lena

Svar:

18 sep 2020

Hej,

Lärarprogrammet ges på många olika högskolor och universitet i Sverige. Beroende på vilka ämnen du vill undervisa i samt vilken nivå du vill undervisa på skiljer sig kraven på vilken behörighet du behöver. Har finns mer information om lärare: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/larare-11168.

Utbildning till barnskötare kan man få på Barn- och fritidsprogrammet eller på Komvux. På Komvux prioriteras de med minst utbildning varav det kan vara svårt att få gå en barnskötarutbildning där om man har en gymnasieexamen.

Ett liknande yrke är förskolelärare som kräver högskoleutbildning. Här kan du läsa mer om förskolelärare https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/forskollarare-11080 och här om barnskötare https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/barnskotare-11057.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information