👀 Under hösten uppdaterar vi information på gymnasium.se utifrån gymnasiereformen Gy25. Här kan du läsa mer om vad den innebär.

Sök utbildning 👉

Hur blir jag kirurg?

20 maj 2020
FRÅGA
Hej!
Jag vill jättegärna blir kirurg och för nu mitt bästa för att få höga betyg, och det visar sig att jag lyckas.
Jag är äldst av mina syskon så jag vet inte hur gymnasiet eller universitet fungerar, och vilket program jag ska välja och när jag egentligen kommer att bli en färdig kirurg. Det ändå jag vet är att jag nästa år, då jag går i nian, kommer att välja naturvetenskapsprogrammet, men jag förstår inte riktigt, ligger fokus där bara på NO och matte? Och vilket gymnasiet är bäst för naturvetenskapsprogrammet här i Linköping (även om meritvärdet som krävs är högt). Och sedan då, när jag har pluggat klart de tre året vad ska jag göra? Vad är skillnaden mellan universitet och högskola? Och finns ens läkarprogrammet här i Linköping? Och ifall det inte finns var finns den närmast här och vad heter själva utbildningen?

Jag undrar också ifall jag kan göra något redan nu för att underlätta mitt pluggande, jag har bara varit här i Sverige i fyra år så jag har kanske inte lärt mig det som är grundläggande för alla andra. Har ni några bra NO - och mattesidor där jag kan lära mig av.

Så min fråga är helt enkelt hur ser vägen ut till att bli kirurg? Och vilka val ska jag göra vad gäller gymnasiet och universitet? (detaljerat om ni kan, jag har läst mycket men inte förstått). Och kan jag redan nu underlätta min väg genom att kanske plugga och lägga fokus extra mycket på vissa grejer?

Tack på förhand
Shahed

Svar:

21 maj 2020

Hej Shahed,

Vad roligt att du vill bli kirurg! För att bli specialistläkare (som en kirurg är) måste du först utbilda dig till läkare på universitet/högskola (ingen större skillnad på universitet och högskola), den utbildningen är 5,5 år lång. Behörigheten för Läkarprogrammet är grundläggande behörighet, fysik 2, kemi 2, biologi 2 och matte 4. Den kan man bara få från Naturvetenskapsprogrammet med naturinriktning. Om du kollar på länken ovan så kan du sexakt vad programmet består av för kurser.

Förutom behörigheten för Läkarprogrammet är det också viktigt att tänka på antagningspoängen. Antagningspoängen för läkarprogrammet kan se olika ut beroende på var i Sverige du studerar men oftast ligger det mellan 21,5-22,5 poäng så det är hög konkurrens för platserna till läkarprogrammet. För att få t.ex. 22,5 poäng behöver man A i alla ämnen som ger 20,00 poäng och fulla meritpoäng som är 2,5. 

Eftersom att det är så svårt att komma in på Läkarprogrammet är det vanligt att man läser upp sina betyg på Komvux efter gymnasiet (genom så kallade prövningar) och att man gör högskoleprovet flera gånger.

Efter läkarutbildningen måste man genomföra och bli godkänd på Allmäntjänstgöringen, AT, som ligger mellan 18-21 månader. Efter AT gör man ett prov och det ger en läkarlegitimation. Efter hela denna utbildning och AT kan man specilalisera sig i ett visst område, t.ex. kirurgi, barnläkare osv. Specialtutbildningen är ytterligare 5 år lång men göras som del av tjänst. Här kan du läsa mer om läkaryrket och hur man kan utbilda sig: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/lakare-11129. 

Det är som sagt en lång väg till kirurg så du kan kolla upp saker som var du ska gå Läkarprogrammet senare. Det du kan göra för att förbereda dig nu är att fokusera på skolan. Du kan lägga lite extra tid på matte och andra NO-ämnen men eftersom du behöver bra betyg i alla ämnen kan det vara smart att också lägga mycket tid på de ämnen man är svagast i. Här kan du hitta några artiklar om hur man höjer betygen i olika ämnen: 

https://www.gymnasium.se/nyheter/inspiration/bli-bast-i-klassen-pa-engelska-17564

https://www.gymnasium.se/nyheter/inspiration/vill-du-ha-hogre-betyg-i-svenska-vi-har-knepen-17545

https://www.gymnasium.se/nyheter/inspiration/sa-maximerar-du-ditt-betyg-i-matematik-17526

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information