08 okt 2019

Så maximerar du ditt betyg i matematik

Vill du höja ditt betyg i matte, men har svårt att förstå betygskriterierna? Vi förklarar och guidar dig genom kunskapskraven för matematikämnet!

Det första är lusten och motivationen för att göra detta möjligt. 

Du måste försöka eller låtsas att du är intresserad av att plugga mer än vad du gör och ge det tid och att inte ge upp. Matematiken blir mer komplex än de andra ämnena eftersom det kräver både mer koncentration och beredskap, jämfört med till exempel Svenska och Engelska. 

Lär dig begreppen

Något som är väldigt viktigt är att du förstår de matematiska begreppen och vad de innebär. För att lära sig begreppen bättre och förstå dess innebörd kan det vara bra att du efter varje sida skriver ned tre matematiska begrepp från kapitlet i matteboken du inte har full koll på. Efter varje blad kan du försöka lära dig dem och på så sätt kommer du även förstå sambanden mellan dem lättare.

Lär dig verktygen

Mycket inom matematikens värld handlar om att du ska använda digitala verktyg för att lösa problem. Ju mer matematik du läser ju mer är du beroende av dina digitala verktyg. Försök då att sitta med enkla metoder där du behöver slå in formler på din miniräknare, för ju mer du gör miniräknaren användbar desto lättare får du förståelse i hur den fungerar. Men träna dig även att räkna ut formler utan miniräknare, det vill säga den manuella vägen, så du inte förlitar dig helt på det digitala. 

Relatera matematiken 

Försök att relatera matematiken inom andra ämnen, exempelvis hur det används i yrken eller i ett historiskt sammanhang. Detta för att det ska bli mer begripligt och lättare att applicera i ett verkligt sammanhang istället för ett hypotetiskt sammanhang. 

När man sedan ska börja en ny termin i skolan med en helt ny mattebok med ännu högre kunskapskrav, kan ett tips vara att gå tillbaka till den gamla boken med de gamla kunskapskraven och förklaringarna. Matematikböckerna kommer bygga på att du redan kan alla kunskapskraven för din tidigare termin. Det kan därför va bra att ha kvar din gamla bok som ett komplement till din nya, eftersom den ger dig den grundläggande förklaringen och hjälper dig repetera det du lärde dig förra terminen. För när du också försöker höja dina betyg så krävs mer än det kunskapskravet du tidigare legat på. Det krävs att du kan mer, presterar mer och vågar vara mer säker i dina resonemang när du kommer fram till det slutgiltiga svaret. Det krävs att du gör rätt och lite till. Här kan du se ett exempel: 

  • Du har ett E i matematik och vill upp till ett C. 
  • Det E du har fått i matematik säger att du redan har enkla lösningar till svaret men att du då använder fåtal matematiska begrepp när du ger svar. 
  • Men för att höja dig till ett C krävs då att du vågar se fler samband i ditt matematiska svar, där du vågar formulera dig och analysera ditt utfall.
  • Det krävs då inte bara att du gör det i vissa svar, så det ger dig ett D, utan att det krävs i varje svar.

Denna artikel försöker berätta att du måste hitta dina knep och tricks för att klara dina mål. Och mycket handlar då om att lägga mycket tid för att förstå uppgifterna och uträkningarna, just för att bli träffsäker och nyanserad i dina svar så att det blir anpassat till syfte och situation. 

Källa: Skolverket     

Senast uppdaterad: 08 okt 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-01-24

Dags för nationella prov!

Hur förbereder man sig för de nationella proven? Hur viktiga är de och hur påverkar de mina betyg? Vi förklarar syftet med de nationella proven och ger tips på hur du förbereder dig.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-05-09

5 tips för att lyckas på nationella provet i matte

Nationella proven kan vara en stressfull tid för många elever. Därför kan det vara bra att plugga smart, så att du kan känna att du har stenkoll inför provet när det väl är dags. Här hittar du fem stycken riktigt bra och värdefulla tips!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-09-07

Håll dig studiemotiverad året ut

Har du svårt att hitta studiemotivation när hösten och mörkret kommer? Vi har listat sex tips på hur du kan hitta inspiration till att plugga trots att hösten är här! 

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information