Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Finns det svensk gymnasieskola i Tyskland?

25 aug 2017
FRÅGA
Hej!
Jag ska flytta om två månader till Tyskland, och jag har redan börjat gymnasiet på naturvetenskap program. Finns det nån svenks gymnasiet i Tyskland för jag kan studera vidare där?
Mvh/ Ensiyeh.

Svar:

28 aug 2017

Hej Ensiyeh, 

Vad roligt att du ska bo i Tyskland! Det finns flera länder runt om i världen som bedriver svensk gymnasieundervisning. Det är dels till för elever att få möjligheten att gå en svensk utbildning utomlands och dels för att underlätta för elever att kunna fortsätta med gymnasiestudier eller eftergymnasiala studier när/om man flyttar tillbaka till Sverige. Här kan du läsa om svensk utlandsskola: https://www.gymnasium.se/utlandsstudier/svensk-utlandsskola-4505 och här kan du söka på svenska gymnasieskolor utomlands och se om det finns en skola i din närhet som kan vara passande och där du kan fortsätta med dina gymnasiestudier: https://www.gymnasium.se/sok/gymnasium-utomlands. 

Om det inte finns en svensk gymnasieskola i Tyskland dit du ska flytta kan du även se på möjligheterna att läsa gymnasiet på distans. Då kan elever som bor utomlands läsa delar eller hela gymnasiet på distans och följa samma läroplaner som eleverna här i Sverige. Om du väljer att under din gymnasietid flytta tillbaka till Sverige är det viktigt att du god tid kontaktar den gymnasieskola där du önskar fortsätta dina studier. Under dina gymnasiestudier kommer du att få en mentor som du kan vända dig till med frågor om skolan, undervisningen sker mest via internat där du kan maila och chatta med lärare och klasskamrater. Du kan dock behöva åka in till skolan någon gång under dina tre år, därför är det bra om du kontaktar skolan du är intresserad av för att se vad du kan behöva göra! Här kan du läsa mer om distansundervisning samt vilka skolor som erbjuder det: https://www.gymnasium.se/utlandsstudier/distansundervisning-gymnasiet-4506. 

Lycka till! /Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information