Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Kan jag byta till en skola som ligger i en annan kommun?

21 aug 2017
FRÅGA
Hejsan vill gå Handels i Uddevalla men bor i Stockholm. är de möjligt för mig? vet att jag är väldigt sent ute då skolstarten redan vart men vill verkligen gå där nere. tack på förhand

Svar:

22 aug 2017

Hej, 

Det finns två sätt att söka och bli antagen om man söker i andra kommuner än hemkommunen, det är förstahandsmottagning och andrahandsmottagning. Om du vill söka till en friskola med riksintag, eller om din kommun har ett samverkansavtal med kommunen där skolan ligger, är det förstahandsmottagning som gäller. Dock om programmet redan finns på hemkommun och man söker till en annan kommun kallas det frisök, och där är det andrahandsmottagning. Då kan man endast erbjudas en plats om det finns lediga platser, eleverna i den egna kommunen och i samverkansområdet erbjuds platser först. Därför är det bra om du pratar med din studie- och yrkesvägledare för att se om det finns ett samverkansavtal och vilka möjligheter du har att söka/byta till den nya skolan. Här kan du läsa mer om det: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/riksintag-2495. 

Om du vill byta skola ska du även där prata med studie- och yrkesvägledare som kan hjälpa dig komma i kontakt med rätt personer på den nya skolan för att se om skolan kan ta in fler elever och om det finns lediga platser på programmet för dig. Just nu pågår reservantagningen på skolorna som håller på tills mitten av september ungefär. Det är bra om du kommer i kontakt med skolan ganska snart för att se hur det ser ut där, sedan borde skolorna ha lite bättre koll på antalet platser och hur många elever de kan ta in efter reservantagningen. Du kan hitta kontaktinformation på vår hemsida, om du söker på skolan. Sedan om du av någon anledning måste flytta till en annan kommun under dina gymnasiestudier, är din nya kommun skyldig att erbjuda dig en plats på ett av sina gymnasium. Här kan du läsa mer om att byta skola: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/byta-gymnasium-gymnasieprogram-5302.   

Lycka till! /Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information