Riksintag

Riksrekrtyering, frisök och riksintag

Riksrekrytering, frisök och riksintag

Riksrekrytering

Det är kommunala gymnasieskolor som erbjuder en Nationell Idrottsutbildning (NIU), Spetsutbildning eller annan Särskild variant som kan riksrekrytera elever. I vissa fall har regeringen beslutat att en gymnasieutbildning ska ha riksrekrytering för att kunna bevara speciella yrken eller kunskaper. Ett riksrekryterande gymnasieprogram får du söka till oavsett i vilken kommun du bor i. Du söker då gymnasieutbildningen på samma villkor som eleverna i den kommun din gymnasieutbildning finns. Blir du antagen till gymnasieprogrammet är din hemkommun då också skyldig att betala elevavgiften (skolpeng) till den gymnasieskola du väljer att gå.

Frisök

Frisök innebär en utökad möjlighet för elever att söka gymnasieutbildning på nationellt program i annan kommun än hemkommunen/samverkansområdet även om utbildningen finns där. Då gäller andrahandsmottagning, vilket innebär att eleven tas emot som sökande och erbjuds en plats om lediga platser uppstår.

Först ska dock kommunens/samverkansområdets egna elever erbjudas ledig plats.

Frisök innebär dessutom att:

• Hemkommunen är skyldig att betala interkommunal ersättning och beloppet är högst hemkommunens belopp för detta.
  • Hemkommunen är skyldig att stå för dagliga resor om eleven är berättigad till studiehjälp.
  • Eleven inte har rätt till inackorderingsbidrag.

Följande undantag gäller vid frisök:

• Vid frisök är det inte möjligt för en kommun att ta emot elever i första hand förutom då det finns särskilda skäl.
  • Det är inte möjligt för hemkommunen att åta sig att betala för att elever ska tas emot i första hand.

Riksintag

Godkända gymnasiefriskolor har riksintag, vilket innebär att du kan söka skolan oavsett vilken kommun du bor i eller om kommunen du bor i redan har en motsvarande gymnasieutbildning. Det finns även riksgymnasium som riktar sig till elever med funktionshinder. Ta reda på om du får inackorderingstillägg från CSN om du söker en gymnasieutbildning som redan finns i din hemkommun. Det är inte alltid tillägget betalas ut i sådana fall.

Divider

STUDIEHJÄLP PÅ GYMNASIET

För dig under 20 år finns möjlighet till studiehjälp under gymnasiet. Ta reda på vilken studiehjälp du har rätt till under gymnasiet.

Mer om studiehjälp

ATT SÖKA TILL GYMNASIET

Hur går det egentligen till när det är dags att söka till gymnasiet? När sker det? Hur gör jag

Jag vill veta

MER OM SKOLLAGEN

År 2011 trädde en ny skollag igenomför att ännu tydligare kunna vägleda hur gymnasieskolor ska styras.

Jag vill veta mer

ALLT OM FRISKOLOR PÅ GYMNASIET

Det finns olika typer av friskolor på gymnasienivå. Här berättar vi mer om vad begreppet gymnasiefriskola innebär.

Mer om begreppet

Senast uppdaterad: 09 jun 2017

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-10

Tidsplan för gymnasievalet 2019

Tidsplanen för gymnasievalet ser ungefär likadan ut var du än bor i Sverige, men de specifika datumen skiljer sig lite åt beroende på i vilken kommun/vilket län du bor i. Vi på gymnasium.se har därför samlat datumen för 2019 års gymnasieval, preliminär antagning, omval och slutlig antagning för hela Sverige på denna sida. Saknas någon ort/kommun i listan? Kontakta oss här!

Öppet hus-kalender
maj 2019