Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Ska idrott räknas med i gymnasiesnittet?

16 apr 2008
FRÅGA
Hej!

En gång för alla skulle jag vilja få lite klarhet i något som för de allra flesta är tämligen oklart. Idrott och hälsa A - en obligatorisk gymnasiekurs, skall enligt diverse rykten ändå inte räknas med i slutbetyget. Eller snarare, inte räknas med om betyget sänker elevens snitt. Första frågan lyder då:

Stämmer detta, eller stämmer det inte? D.v.s. Ett gymnasieprogram omfattande 2500 poäng, blir det i händelse av ett sänkande betyg i Idrott och hälsa A reducerat till 2400 poäng?

I det här särskilda fallet, lyder förutsättningarna: 1850 MVG-poäng samt 650 VG-poäng. Av dessa 650 VG-poäng utgörs 100 av Idrott och hälsa A. Beräknar jag då mitt snitt genom 1850 * 20 + 550 (D.v.s. 650 VG - 100 poäng i Idrott och hälsa A) / 2400?

Synnerligen tacksam för svar!

Svar:

Hej!

Nu ska jag försöka svara på dina frågor på ett korrekt sätt. Om ditt betyg i idrott och hälsa A sänker ditt snitt ska du inte räkna med det. I så fall kommer du att få 2400 poäng. Om du däremot skulle söka en utbildning där ett av behörighetskraven är idrott och hälsa A så måste du räkna med det i ditt betyg.

Verket för högskoleservice (www.vhs.se) har mer information om detta.

Vänliga hälsningar
Maria SYV Studentum

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information