Visa gymnasium.se som: Mobil
Så blir du webbanalytiker

Så blir du webbanalytiker

Webbanalytiker – Hitta utbildning på:

Samhällsvetenskapsprogrammet  Teknikprogrammet

Hur blir man webbanalytiker på gymnasiet?

Om du vill jobba som webbanalytiker kan det vara bra att gå ett högskoleförberedande program. Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning medier, information och kommunikation är ett program som passar bra för en framtida webbanalytiker. Under programmet får du bland annat lära dig om mediernas roll i samhället, kommunikation och medieproduktion – ämnen som alla är bra att ha kunskap om för att jobba som webbanalytiker.

Ett annat program som också kan passa dig som vill jobba som webbanalytiker är Teknikprogrammet med inriktning informations- och medieteknik. Programmet är mer tekniskt inriktat, men du får också bra kunskaper inom kommunikation och media.

För att kunna jobba som webbanalytiker behöver du gå en eftergymnasial utbildning inom digital marknadsföring eller digital kommunikation. Du kan gå en kortare mer praktiskt utbildning på yrkeshögskola eller en treårig utbildning på universitet och högskola.

Vad gör en webbanalytiker?

En webbanalytiker jobbar med att analysera och kartlägga det digitala beteendet hos besökare på olika hemsidor och i andra digitala kanaler. Det kan röra sig om hur vi beter oss i kassan på en e-handel eller hur vi tar oss mellan olika kategorier på en hemsida. Webbanalytiker kan jobba på digitala byråer, konsultföretag inom internetmarknadsföring eller på olika företags marknadsavdelningar.

När du jobbar som webbanalytiker samlar du in data om digitala beteenden för att kunna analysera beteendet och koppla det till företagets försäljning. En webbanalytiker kan även jobba med konverteringsoptimering och olika analysverktyg för att spåra hur användarna beter sig på en hemsida. I rollen som webbanalytiker behöver du även skapa olika rapporter och sammanställningar av statistik samt presentera dem för till exempel en chef eller andra på företaget där du jobbar.

Yrket webbanalytiker passar dig som gillar att jobba med att strukturera och organisera data, redovisa statistik och har en förmåga att se mönster i människors digitala beteenden. Du bör tycka att det är intressant att utföra analyser och skapa rapporter med statistik.

Framtidsutsikter för webbanalytiker

Det finns tyvärr inte en prognos för yrket från Arbetsförmedlingen.

Källa: Arbetsförmedlingen

Vad tjänar en webbanalytiker?

47 400 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2020


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Data & IT
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö

Senast uppdaterad: 11 nov 2022
Beatrice Brettmar
Senior Website Manager