Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du receptarie

Hur blir man receptarie?

Receptarie – Hitta utbildning här

Hur blir man receptarie på gymnasiet?

Om du vill arbeta som receptarie efter examen så behöver du studera på Receptarieprogrammet som är en treårig utbildning som ges ut på olika universitet i landet. För att bli antagen till Receptarieprogrammet behöver du ha godkänt i följande ämnen från gymnasiet:

  • Grundläggande behörighet
  • Biologi 2
  • Fysik 1a/1b1+1b2
  • Kemi 2
  • Matematik 4

Vad gör en receptarie?

Som receptarie arbetar du med läkemedel, oftast på apotek eller på läkemedelsföretag. På apotek så arbetar du med att ge ut läkemedel till kunder och patienter utifrån de recept som läkare skrivit, och du ska även granska recepten för att se till så att läkarens ordination är rimlig och korrekt. Du hjälper även de kunder som behöver hjälp och rådgivning kring olika läkemedel och produkter som kan finnas i ett apotek. Om du arbetar på ett sjukhusapotek så är det du som delar ut de mediciner som behövs på varje avdelning och utbildar även personalen kring olika läkemedel, men kan även arbeta med tester och tillverkning av nya läkemedel.

Om du är receptarie på ett läkemedelsföretag arbetar du med att testa och pröva olika läkemedel. Som receptarie på en myndighet kan du arbeta med att kvalitets kontrollera läkemedel, apotek och läkemedelsföretag.

Framtidsutsikter för receptarie

I dagsläget så finns det ett behov av utbildade receptarier på arbetsmarknaden vilket innebär att det finns goda jobbmöjligheter inom yrket, vilket går hand i hand med den att den ökande andelen av äldre i samhället har ett behov av medicin. Utifrån Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsprognos så kommer arbetsmarknaden att fortsätta vara låg i konkurrens för yrket och därmed är receptarie ett yrke som kommer att ge jobb även i framtiden.

Källa: Arbetsförmedlingen, Studera.nu

Lönestatistik för Receptarier

32 700 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Hälsa & sjukvård
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 03 mar 2020