Visa gymnasium.se som: Mobil
Fysioterapeut på bild tilllsammans med äldre dam

Så blir du Fysioterapeut efter gymnasiet

Fysioterapeut – hitta utbildning här:

Naturvetenskapsprogrammet

Så blir du Fysioterapeut på gymnasiet

För dig som vill bli Fysioterapeut är en bra grundutbildning Naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet. Fysioterapeut blir du genom att läsa Fysioterapeutprogrammet på högskola eller universitet. Utbildningen är förlagd på tre år där teoretiska ämnen varvas med arbetsplatsförlagd praktik. Efter avslutad utbildning får du en legitimation som utfärdas av Socialstyrelsen.

För att söka till Fysioterapeutprogrammet efter gymnasiet behöver du följande utöver grundläggande behörighet:

  • Idrott och hälsa A

  • Matematik B

  • Naturkunskap B

  • Samhällskunskap A 

Eller

  •  Idrott och hälsa 1

  •  Matematik 2a/2b/2c

  •  Naturkunskap 2

  •  Samhällskunskap 1b/1a1+1a2

Letar du efter en univeristets- eller högskoleutbildning? Här hittar du utbildningar till fysioterapuet på universitetsnivå! 

Vad gör en Fysioterapeut?

En fysioterapeut arbetar inom hälsa och sjukvård och hjälper människor att träna upp sin fysiska aktivitet och rörlighet. Det kan handla om alltifrån idrottsrelaterade skador och kroniska sjukdomar, till patienter som i förebyggande syfte vill undvika skador i framtiden. Arbetet är självständigt där fysioterapeuten har sina egna patienter som hen behandlar. Patienterna får tips och övningar som de sedan kan utföra och fortsätta med på egen hand.

Utöver arbetet med patienter kan fysioterapeuten vara verksam inom andra områden såsom forskning, produktutveckling och rådgivning. Efter studierna är det även möjligt att vidareutbilda sig till att bli specialist inom exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar, mental hälsa och intensivvård.

Framtidsutsikter för en Fysioterapeut

Fysioterapeuter har goda möjligheter till arbete. Framtiden ser fortsatt ljus ut för kommande fysioterapeuter då läget bedöms vara oförändrat inom de kommande fem åren.

Källa: Arbetsförmedlingen, SACO

Lönestatistik för Fysioterapeut

33 500 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2020


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Hälsa & sjukvård

« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö

Senast uppdaterad: 12 okt 2021