Visa gymnasium.se som: Mobil
så blir du gynekolog

Så blir du gynekolog

Gynekolog – hitta en utbildning på:

Naturvetenskapsprogrammet

Hur blir man gynekolog på gymnasiet?

Naturvetenskapsprogrammet inriktning Naturvetenskap är ett bra program att välja för att bli gynekolog i framtiden. Det högskoleförberedande programmet gör dig behörig till vidare studier inom läkarutbildningen på universitetet. 

För att utbilda dig till yrket behöver du först studera till läkare på universitetet där programmet är 5,5 år långt. Sen är det dags för din AT-tjänstgöring eller allmäntjänstgöring. Detta är en tidsbegränsad handledd anställning som varar mellan 18 till 24 månader. Därefter ansöker du din läkarlegitimation hos Socialstyrelsen. När detta blir godkänt får du möjligheten att söka en ST-tjänst (specialiseringstjänstgöring) som är det sista steget för att bli en specialistläkare inom t.ex. gynekologi. Du arbetar då i början med enklare saker, för att sedan gradvis öka nivån och ansvaret. 

Letar du efter universitets- eller högskoleutbildning? Här hittar du utbildningar till Gynekolog på universitetsnivå.

Vad gör en gynekolog?

En gynekolog är i grunden en läkare som specialiserat sig inom kvinnohälsovård. Detta kan vara mödravård, förlossningsvård och gynekologisk hälsovård. Du kan arbeta på barnmorskemottagningar, sjukhus och ungdomsmottagningar.

Framtidsutsikter för en gynekolog

Enligt Arbetsförmedlingen var behovet av nyexaminerade 2018 medel. 

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för [yrket du skriver om]

79 200 kr/månad

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2020


Bra val av gymnasieprogram:

Naturvetenskapsprogrammet inriktning Naturvetenskap är ett bra förstahandsval att studera på gymnasiet för att bli gynekolog. Som ett högskoleförberedande program gör det dig redo för universitetsstudier inom läkarprogrammet där antagningsvillkoren är en grundläggande behörighet och de naturvetenskapliga ämnena fysik, biologi, kemi och matematik. 

Antagning för läkarprogrammet sker två gånger per år och det man oftast kommer in på utbildningen med är gymnasiebetyg eller högskoleprovet. För att öka dina chanser rekommenderas du att studera kurser som ger meritpoäng. Det går även att välja de andra högskoleförberedande programmen, men observera att du behöver välja till ämnen för att bli behörig till läkarprogrammet.

Bra val av utbildning efter gymnasiet:


« Tillbaka till alla yrken inom hälsa och sjukvård
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö

Senast uppdaterad: 16 dec 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-03-30

Så blir du tandskötare

Tandskötare – Hitta utbildning här Tandsköterska/Tandskötare blir du om du läser en eftergymnasial utbildning på yrkeshögskolan på 1,5 år. För att vara behörig till denna utbildning krävs grundläggande behörighet för högskolestudier. En bra utbildning på gymnasiet som förbereder dig för en karriär inom hälsa och sjukvård är naturvetenskapsprogrammet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-30

Så blir du sjuksköterska

Sjuksköterska – Hitta utbildning här För att kunna plugga vidare till sjuksköterska direkt efter gymnasiet är det bra att läsa Naturvetenskapsprogrammet. Tänk då på att kolla upp vilka ämnen du behöver ha godkänt i för att kunna söka in till sjuksköterskeutbildningen och se till att läsa dessa under gymnasiet. Själva sjuksköterskeutbildningen är tre års studier på universitet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-09-14

Så blir du veterinär

Veterinär – Hitta utbildning här För att bli veterinär är det bästa valet att läsa Naturvetenskapsprogrammet med inriktning Naturvetenskap i gymnasiet. Där får du den grundläggande behörighet samt särskild behörighet i matematik, fysik, kemi och biologi som krävs för att kunna söka till veterinärprogrammet. Veterinärprogrammet ges vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala.
Läs mer