Visa gymnasium.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

Så blir du PR-ansvarig

PR-ansvarig – Hitta utbildning på:

Samhäll  Samhäll – media  Ekonomi  Estet

Hur blir man PR-ansvarig på gymnasiet?

Om du vill arbeta som PR-ansvarig på ett företag i framtiden är det bra att gå ett högskoleförberedande program som Ekonomiprogrammet, Estetiska programmet eller Samhällsvetenskapsprogrammet. Eftersom du kommer att jobba mycket med all typ av media kan det vara bra att gå samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning medier, information och kommunikation. På inriktningen får du lära dig mer om mediernas roll i samhället, medieteknik, journalistik och reklam.

På universitet och högskola har du möjlighet att fördjupa dig inom PR och förbereda dig på ditt framtida yrke. Du kan bland annat läsa programmen Kommunikation/PR eller Företagsekonomi, inriktning Reklam och PR.

Vad gör en PR-ansvarig?

Som PR-ansvarig arbetar du på ett företag där du har hand om “Public Relations”. Du fokuserar alltså på ditt företags relationer med olika målgrupper. Ofta planerar man långsiktigt och skapar en strategi för att nå sina mål med olika relationer. Relationerna som det handlar om är bland annat till kunder, allmänheten och medier. Du kan även arbeta som PR-konsult, då kan företag anställa dig för specifika uppdrag.

Som PR-ansvarig är det viktigt att ha kunskap om vilka mediekanaler som är bäst för olika målgrupper, skriva innehållsrika texter, planera och analysera arbetet för att nå företagets mål.

Framtidsutsikter för PR-ansvarig

Det finns tyvärr inte en prognos för yrket från Arbetsförmedlingen.

Källa: Arbetsförmedlingen


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Försäljning, inköp och marknadsföring
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 27 mar 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-02-28

Så blir du banktjänsteman

Banktjänsteman – Hitta utbildning på: Bra ämnen och utbildningar på gymnasial nivå för att kunna jobba som banktjänsteman är ekonomi, språk och försäljning. Ekonomiprogrammet är väl förberedande för banktjänstemannayrket, och vissa skolor erbjuder sina elever att få titeln Diplomerad Gymnasieekonom efter examen vilket kräver en certifiering. För att jobba som en banktjänsteman så ska krävs det oft ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-13

Så blir du kundtjänstmedarbetare

Kundtjänstarbetare – Hitta utbildning på: Samhäll  Ekonomi  Handel  Hotell & turism Krav och önskemål på utbildning varierar beroende på inriktning inom kundtjänstverksamheten. För många tjänster som kundtjänstmedarbetare behöver man inte ha en speciell yrkesinriktning. Det är vanligt att arbetsgivaren efterfrågar gymnasieutbildning som lägsta utbildningskrav.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-04-07

Så blir du säljare

Säljare – Hitta utbildning på: För att bli säljare är det oftast ett krav med genomförd gymnasieutbildning. Ett bra val att läsa på gymnasiet om du vill jobba som säljare är Handels- och administrationsprogrammet, inriktning Handel och service. Även Ekonomiprogrammet och International Baccalaureate är bra val program. Som säljare har du stor förmåga att ta kontakt med människor och få dem att känn ...
Läs mer