Så blir du säljare

Säljare – Hitta utbildning på:

Ekonomiprogrammet Försäljnings- och serviceprogrammet  

International Baccalaureate

Hur blir man säljare i gymnasiet?

För att bli säljare är det oftast ett krav med genomförd gymnasieutbildning. Ett bra val att läsa på gymnasiet om du vill jobba som säljare är Handels- och administrationsprogrammet, inriktning Handel och service. Även Ekonomiprogrammet och International Baccalaureate är bra val program.

Vad gör en säljare?

Som säljare har du stor förmåga att ta kontakt med människor och få dem att känna förtroende för dig som person. Det är viktigt att kunna vara tillmötesgående och ha social kompetens.

För dig som säljare är det viktigt att du planerar ditt arbete, att du kan ta stort ansvar samt att du gillar att arbeta mot ekonomiska mål. Det finns många olika typer av säljare, inom butiksbranschen, på företag, ute hos kunder, som egen företagare, via telefon och så vidare.

Gemensamt för alla yrken som säljare är att du måste kunna ta kontakt med människor samt förstå och känna av vad de behöver och vill ha. Som säljare är det viktigt att ha god kännedom om företagets konkurrenter och andra tjänster och varor inom samma nisch. Som säljare kan du ha varierande bakgrund.

Framtidsutsikter för säljare

Arbetsförmedlingen bedömer att försäljare inom dagligvaruhandeln såväl som inom fackhandeln kommer att möta hård konkurrens om jobben både på fem och tio års sikt.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Företagssäljare

42 600 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Försäljning, inköp & marknadsföring
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö



Annonser