Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du kemist

Hur blir man kemist?

Kemist – Hitta utbildning här

Hur blir man kemist på gymnasiet?

Vill du bli kemist så bör du läsa Naturvetenskapsprogrammet, inriktning natur på gymnasiet. Det gör att du har möjlighet att bli behörig till en eftergymnasial utbildning inom kemi. Behörighetskraven på utbildningar inom kemi efter gymnasiet varierar, men oftast krävs det att du har grundläggande behörighet och att du har läst kemi 2, fysik 2 och matematik 4.

Vad gör en kemist?

Som kemist kan du arbeta med frågor som är viktiga för människors hälsa och miljö. Yrket kemist innebär att du kommer få jobba inom flera arbetsområden. Du kan exempelvis jobba med utveckling av läkemedel, livsmedel och nya produkter. Det finns också möjlighet att arbeta med försäljning, marknadsföring och kommunikation.

Arbetsmiljön kan variera för kemister. På laboratorium arbetar du med framställning av kemiska ämnen, analyser eller någon annan laboratorieteknisk verksamhet. På myndigheter arbetar du med att säkerställa att kemikalieanvändningen sker enligt gällande lagar och att hanteringen är säker för hälsa och miljö.Du kan också arbeta med information och rådgivning, utredningsarbete eller tillståndsprövning av kemikaliska ämnen.

Framtidsutsikter för en kemist

Enligt arbetsförmedlingen kommer arbetsmarknaden för kemister vara balanserad på både fem och tio års sikt.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Kemister

43 900 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Naturvetenskapligt arbete
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 13 mar 2020