Visa gymnasium.se som: Mobil

Hur tänker du kring gymnasievalet? Svara på vår korta undersökning och ha chans att vinna ett presentkort från SF Anytime värt 295 kr! ➡️ Gör undersökningen här!

Antagen som reserv – vad händer nu?

Har du blivit antagen som reserv till gymnasiet? Vi reder ut vad det innebär och ger några smarta tips!

Om du blivit antagen som reserv betyder det att du fortfarande har chans att komma in på ditt gymnasieval. Du är behörig till programmet du sökt, men andra sökande har redan fyllt alla platser. Så, vad händer nu? En plats kan bli ledig om någon som redan blivit antagen tackar nej till sin plats, eller blir antagen till ett högre val. 

Reservantagningen sker två gånger

Efter slutantagningen får den som inte blivit antagen till sitt första val välja om hen vill stå kvar som reserv till ett högre val för att ha möjlighet att få en plats senare, vid reservantagningen. Reservantagningen sker vid två tillfällen. När den första reservantagningen genomförts kan du tacka ja eller nej till din plats, eller stå kvar som reserv inför den andra reservantagningen. Samma upplägg gäller för den andra reservantagningen. 

Se datum för antagningen där du bor

Jag fick ingen plats vid reservantagningen – är det kört nu?

Nej! Du har fortfarande en chans att komma in om du väljer att stå kvar som reserv. Efter den andra reservantagningen är det upp till skolorna att sköta antagningen. Står du kvar som reserv kan du alltså bli kontaktad om en plats av någon anledning blir ledig.

gymnasium.se tipsar 💡

  • Svara på antagningsbeskedet så fort som möjligt om du fått en reservplats
  • Gör ett sent omval om du inte kommit in på något av dina gymnasieval när första reservantagningen genomförts
  • Missa inte uppropet i skolan – då riskerar du att förlora din plats
Senast uppdaterad: 11 jul 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-28

Så blir du barnskötare

Hur blir man barnskötare på gymnasiet? Vad gör en barnskötare? Här kan du läsa mer om yrket barnskötare, dess lön och hur du ska välja i gymnasiet.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-28

Så blir du återvinningsarbetare!

Hur blir man återvinningsarbetare? Vad gör en återvinningsarbetare? Låter det spännande att arbeta som återvinningsarbetare? Här kan du läsa mer om yrket, yrkets lön och få reda på vad du ska välja i gymnasiet.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-28

Så blir du elektriker

Tycker du yrket elektriker verkar intressant? Vill du veta hur man blir elektriker på gymnasiet? Vad har elektriker för lön? Här hittar du mer information om yrket som elektriker.

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin