Visa gymnasium.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

Så blir du idrottslärare

Hur blir man idrottslärare?

Idrottslärare – Hitta utbildning på: 

Ekonomi  Natur  Samhäll

Hur blir man idrottslärare på gymnasiet?

Det krävs en eftergymnasial utbildning för att få arbeta som idrottslärare, därför kan det vara bra att välja ett högskoleförberedande gymnasieprogram, kanske med idrottsprofil. Efter gymnasiet kan du sedan söka in till lärarprogrammet inom universitet eller högskola. Som idrottslärare krävs god fysik, att du tycker om att röra på dig, och att du har ett intresse för sport och idrott.

Vad gör en idrottslärare?

I yrket som idrottslärare undervisar man i ämnet idrott och hälsa i grundskolan eller på gymnasiet. Man kan också undervisa på specifika idrottsgymnasier, i särskolan, på folkhögskolor eller på lärarutbildningar. I jobbet ansvarar du för att planera undervisningen, förbereda lektionerna och att dokumentera elevernas utveckling.

Som idrottslärare är det du som ansvarar för elevernas fysiska träning under veckorna. Det är också din uppgift att väcka elevernas intresse för en allsidig träning. Det är ett yrke som är mycket utvecklande och fysiskt. Många idrottslärare upplever sitt yrke som engagerande, stimulerande och omväxlande. Det är också ett yrke som kan vara krävande både fysiskt och psykiskt. Som idrottslärare måste du vara engagerad, pedagogisk och lyhörd.

Framtidsutsikter för idrottslärare

Enligt Arbetsförmedlingen kommer arbetsmarknaden för lärare i praktiska och estetiska ämnen vara god de närmaste fem åren. På tio års sikt kommer det finnas ännu bättre möjligheter till jobb för idrottslärare. Efterfrågan på yrkesgruppen kommer att öka, samtidigt som antalet utbildade lärare inte räcker till. Alltså ser framtiden ljus ut för idrottslärare.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Idrottstränare och instruktörer m.fl.

30 400 kronor/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Pedagogiskt arbete
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 01 apr 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-03-30

Så blir du speciallärare/specialpedagog

Speciallärare/specialpedagog – Hitta utbildning på:  Samhäll  Natur  Teknik  Ekonomi För att få studera till lärare eller specialpedagog krävs det att du har en lärarexamen. Du kan bli behörig till en lärarutbildning på samtliga gymnasieprogram men på vissa program måste du lägga till vissa kurser. Därför bör du förslagsvis välja ett program där de kurser du behöver r ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-30

Så blir du trafiklärare

Trafiklärare – Hitta utbildning på:  Barn och fritid  Fordon och transport För att bli trafiklärare måste man gå en utbildning under 1,5 år efter gymnasiet, för att komma in på utbildningen ska man ha haft B-körkort i tre år. Därför kan det vara bra att gå ett program som erbjuder körkortsutbildning på gymnasiet och eftersom trafiklärare arbetar och lär ut mycket om personbilar kan Fordo ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-13

Så blir du elevassistent

Elevassistent – Hitta utbildning på: För att bli elevassistent kan man gå flera olika typer av utbildningar. En passande utbildning är samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning beteendevetenskap där du får lära dig om hur människor fungerar och agerar i olika situationer. På barn- och fritidsprogrammet får du grundläggande pedagogiska kunskaper som du kommer att behöva som elevassistent.
Läs mer