Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du hotellreceptionist

Hur blir man hotellreceptionist?

Hotellreceptionist – Hitta utbildning på: 

Hotell och turism  Handel

Hur blir man hotellreceptionist på gymnasiet?

Hotell- och turismprogrammet eller Handels- och administrationsprogrammet är ett bra gymnasieval för dig som vill bli hotellreceptionist. Utbildningar kan även finnas inom yrkeshögskolan eller inom kommunal vuxenutbildning. Som hotellreceptionist kan det vara bra att förutom svenska även prata engelska och ytterligare något språk.

Vad gör en hotellreceptionist?

Är du språkkunnig och serviceinriktad? Tycker om att arbeta med människor? Då kanske arbetet som hotellreceptionist passar dig. Oavsett om du arbetar på ett litet pensionat eller på ett stort lyxhotell är det din uppgift att se till att gästerna får bra service och trivs.

Som hotellreceptionist ser du till att ta emot gästerna, checka in dem, föra in deras uppgifter i hotellets system, hjälpa dem med ett rum och ge den information om sin vistelse som de behöver. Du ska kunna svara på frågor rörande sevärdheter och attraktioner i området. När gästernas vistelse är över, är det du som hotellreceptionist som hjälper till med utcheckningen. Du möter många människor i jobbet som hotellreceptionist och det är därför viktigt med bra bemötande.

Hotellreceptionister som arbetar nattetid kallas för nattportier. På större hotell kan det också finnas receptionschefer som till exempel har personalansvar. På vissa arbetsplatser finns även en så kallad förste receptionist som kan vara ansvarig för schemaläggning och att leda det dagliga arbetet i receptionen.

Framtidsutsikter för hotellreceptionister

Hotell- och turismbranschen har under flera år haft en stark utveckling vilket innebär att yrket som hotellreceptionist ger goda möjligheter till arbete. 

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Hotellreceptionister m.fl.

25 500 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Hotell, restaurang & resor
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö

Senast uppdaterad: 18 mar 2020