Så blir du fordonsmontör

Är du intresserad av fordon och montering? Då kan fordonsmontering vara något för dig! Hur blir du fordonsmontör på gymnasiet? Och vad gör egentligen en fordonsmontör? Här får du lära dig mer om yrket, löner och om hur du ska välja i gymnasiet.

Fordonsmontör - hitta din utbildning här: 

Fordons- och transportprogrammet

Hur blir man fordonsmontör på gymnasiet?

För att arbeta som en fordonsmontör efter gymnasiet behöver du ha en examen från Fordons- och transportprogrammet eller Industritekniska programmet. Du kan vidareutbilda dig genom att läsa till fler kurser via Komvux.

Vad gör en fordonsmontör?

Som fordonstekniker arbetar du med olika delar av monteringen och byggandet av bilar och fordon. Dina uppgifter är att montera ihop fordonen och sedan testa så att fordonet fungerar som de ska men även att se till så att all utrustning är i gott skick och se till så att de angivna tiderna och planeringen och produktionen flyter på. Byggandet av fordon sker under löpande band-principer vilket innebär att du oftast arbetar med att montera specifika delar av ett fordon.

Det är ett precisionsarbete där du tillsammans med ditt arbetslag monterar koordinerat och det gäller att ni har god kommunikation mellan varandra och ett gott samspel. Bra egenskaper att ha som fordonsmontör är bland annat: Att vara flexibel och vara beredd på produktionsförändringar; att vara produktivitetsinriktad och förstå vikten att effektivitet; ha god samarbetsförmåga för att kunna arbeta bra i team; samt vara öppen för utveckling.

Framtidsutsikter för fordonsmontör

I dagsläget så anser Arbetsförmedlingen att arbetsmarknaden för fordonsmontörer är i balans, det vill säga att det finns jobb för den som blir utbildad men det råder ingen brist. I deras prognos inför framtiden så anger Arbetsförmedlingen att arbetsmarknaden kommer fortsätta vara i balans under de kommande fem till tio åren, och efterfrågan på fordonsmontörer kommer att minska något.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Fordonsmontörer

29 600 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2020


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Industri
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Annonser