Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du gruvarbetare

Hur blir man gruvarbetare?

Gruvarbetare – Hitta utbildning på:

Fordon och transport  Bygg och anläggning

El och energi  Industri

Hur blir man gruvarbetare på gymnasiet?

För dig som vill arbeta i en gruva i framtiden är gymnasieskolans el- och energiprogram, fordons- och transportprogram, industritekniska program eller bygg- och anläggningsprogram bra val. Några gymnasieskolor erbjuder bygg- och anläggningsprogrammet med valbar inriktning mot bergteknik med riksintag. Det finns även utbildningar inom Yrkeshögskolan med inriktning mot bergarbete. Bergarbetare utbildas också internt inom företagen.

Inom den kommunala vuxenutbildningen anordnas det också bergarbetarutbildningar.

Vad gör en gruvarbetare?

Som bergarbetare är det ditt jobb att se till att den malm som är intressant att bryta når markens yta. Bergarbetare har olika roller i processen; borra, spränga, skrota och efter det transportera malmen från gruvan. De största arbetsplatserna finns i Norrbottens län, Bergslagen och Västerbottens län.

Säkerhetstänket är väldigt viktigt i jobbet eftersom rasrisk kan höra till arbetsmiljön i en gruva. Buller, damm, vibrationer och brist på dagsljus hör också till arbetsmiljön i gruvan. Jobbet som gruvarbetare innebär ofta att man arbetar ensam, vilket innebär att det är bra om du trivs med ensamarbete.

I takt med den tekniska utveckling som sker har bergarbetarens arbete och arbetsmiljö förändrats mycket. Tidigare var det ett fysiskt tungt och riskfyllt arbete, men idag är arbetet mycket lättare och säkrare.

Framtidsutsikter för gruvarbetare

Arbetsförmedlingens bedömning visar att bergarbetare inom gruva kommer att möta en medelgod arbetsmarknad på fem och tio års sikt. Det finns flest jobbmöjligheter i Kiruna och Gällivare. Här är nya gruvor under uppbyggnad och flest gruvarbetare behövs.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Gruv- och stenbrottsarbetare

39 900 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Industri
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö

Senast uppdaterad: 27 mar 2020

Bästa vägen till drömjobbet

Som färdigutbildad kommer du snabbt ut i arbete, för här behövs fler kvalificerade medarbetare. Välkommen till din spännande framtid!