Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du florist

Så blir du florist

Florist – Hitta utbildning här

Hur blir man florist på gymnasiet?

För att bli florist ska du välja Hantverksprogrammet (HV) med inriktning Florist på gymnasiet. Efter avslutade gymnasiestudier har du möjlighet att avlägga ett gesällprov som ett bevis på din yrkesskicklighet.

Vad gör en florist?

Har du gröna fingrar och blick för färg och form? Då kanske yrket som florist är något för dig? Som florist har du ett mycket varierat arbete med inslag av både försäljning, administration och konstnärligt arbete.

Som florist kan du arbeta i en blomsteraffär, i en handelsträdgård eller i ett så kallat garden center, en så kallad kombination av blomsterhandel och handelsträdgård.

Som florist ingår det i ditt arbete att skapa vackra blomsteruppsättningar, buketter och arrangemang av snittblommor. Som florist behöver du ha stor kunskap om växter och olika arter för att veta hur de ska skötas.

Framtidsutsikter för florister

Det finns ingen prognos för yrket.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Butikssäljare, fackhandel

28 300 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Hantverk
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 13 mar 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-03-10

Så blir du möbelsnickare

För att bli möbelsnickare är det ett bra val att läsa Industritekniska programmet med inriktning Produkt och maskinteknik, Bygg- och anläggningsprogrammet eller att välja Hantverksprogrammet med inriktning Finsnickeri på gymnasiet. Det finns också möbelsnickarutbildning på fristående skolor. [Youtube:RGrNZ2vEhj8] Möbelsnickare är att kreativt arbete där du som yrkesverksam reparerar gamla möbler o ...

Läs mer