Så blir du florist

Drömmer du om att bli florist efter gymnasiet? Läs mer om vad man gör som florist, vad man har för lön och hur man blir florist här!

Florist - hitta din utbildning här: 

 Hantverksprogrammet

Hur blir man florist på gymnasiet?

För att bli florist ska du välja Hantverksprogrammet (HV) med inriktning Florist på gymnasiet. Efter avslutade gymnasiestudier har du möjlighet att avlägga ett gesällprov som ett bevis på din yrkesskicklighet.

Vad gör en florist?

Har du gröna fingrar och blick för färg och form? Då kanske yrket som florist är något för dig? Som florist har du ett mycket varierat arbete med inslag av både försäljning, administration och konstnärligt arbete.

Som florist kan du arbeta i en blomsteraffär, i en handelsträdgård eller i ett så kallat garden center, en så kallad kombination av blomsterhandel och handelsträdgård.

Som florist ingår det i ditt arbete att skapa vackra blomsteruppsättningar, buketter och arrangemang av snittblommor. Som florist behöver du ha stor kunskap om växter och olika arter för att veta hur de ska skötas.

Framtidsutsikter för florister

Enligt Arbetsförmedlingen kommer det att vara konkurrens om jobb för butiks- och fackhandelsarbetare. Detta innebär att möjligheter för jobb kommer att vara relativt små de närmaste åren. Om du har en utbildning och erfarenhet kan chanserna dock vara större. 

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Butikssäljare, fackhandel

30 000 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2020


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Hantverk
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Annonser