Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du fotterapeut

Så blir du fotterapeut

Fotterapeut – Hitta utbildning här

Hur blir man Fotterapeut på gymnasiet?

Som fotteurapeut kommer du att få jobba inom hälso- och sjukvården, därför är vård- och omsorgsprogrammet en bra start på din karriär. Där kommer du att få en bred kompetens och lära dig bland annat hur man bemöter människor i behov av vård. Som egenföretagare är det bra att ha kunskap om entreprenörskap, marknadsföring och ekonomi. 

Vad gör en Fotterapeut?

Som fotteurapeut kommer du att få arbeta med att ta hand om-och behandla fötter. En del av dina kunder kommer att behöva råd och behandling för olika fotbesvär, medan andra kommer i förebyggande syfte och gör behandlingar för välbefinnandet. De flesta fotterapeuter är egenföretagare och jobbar inom hälso- och sjukvården på kommunen eller landstinget. Du kommer att få behandla flera patienter som har fotbesvär orakat av bland annat diabetes, psoriasis, hjärt- och kärlsjukdomar och personer med funktionsnedsättning.

Framtidsutsikter för Fotterapeut

Arbetsförmedlingen mäter att marknaden för fotteurapeuter kommer att vara i balans de närmste åren, ungefär lika många arbetssökande som det finns jobb.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Fotterapeuter

27 400 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Kropps- och skönhetsvård
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 27 mar 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-03-17

Så blir du frisör

Gymnasieskolan erbjuder en frisörutbildning på Hanverksprogrammet (HV). Det finns också möjlighet att gå privat frisörutbildning eller traineeutbildning som är förlagd på ett företag. Efter din grundutbildning till frisör behöver du göra avlönad praktik på ett företag under 3000 timmar. Efter den färdigutbildningen kan du göra ett färdighetsprov, ett så kallat gesällprov.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-17

Så blir du hudterapeut

Hudterapeut – Hitta utbildning på: Vård och omsorg  Hantverk Det finns ett stort antal utbildningsalternativ för dig som vill bli hudterapeut. För att få en bra grund till hudterapeutyrket kan Vård- och omsorgsprogrammet vara ett bra gymnasieval. För att bli hudterapeut krävs dock någon form av eftergymnasial utbildning, oftast en yrkesutbildning, så valet av gymnasieprogram är inte det ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-10

Så blir du massör

Massör – Hitta utbildning på: Barn och fritid  Vård och omsorg Utbildning till massör ges främst på privatägda skolor och yrkeshögskolan. Bra val av gymnasieprogram kan till exempel vara Barn- och fritidsprogrammet eller Vård- och omsorgsprogrammet. I jobbet som massör använder man sina händer som arbetsredskap och ger människor behandling genom tryck och töjning.
Läs mer