Så blir du jägmästare

Är du intresserad av natur- och skogsbruk? Då kan jägmästare vara något för dig! Hur blir man jägmästare på gymnasiet? Vad gör en jägmästare? Här kan du läsa mer om yrket jägmästare och hur du ska välja på gymnasiet!

jägmästare

Jägmästare – Hitta utbildning på: 

Naturvetenskapsprogrammet  Naturbruksprogrammet

Hur blir man jägmästare på gymnasiet?

Jägmästare är yrket för dig som vill lära dig allt om skogen och dess rikedomar. En jägmästare arbetar ofta i skogsbranschen inom områden som skogsbruk, marknadsföring, försäljning, rådgivning, produktförädling eller med miljö och naturvård. Men hur ska du göra för att bli jägmästare efter gymnasiet?

Sedan hösten 2021 erbjuder Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) fyra skogliga kandidatprogram. Programmen har olika inriktningar, olika förkunskapskrav och finns på fyra orter. Det smidigaste är att du på gymnasiet väljer naturvetenskapsprogrammet med inriktning naturvetenskap eller att du läser naturbruksprogrammet.

För att bli jägarmästare behöver du läsa kandidat- och masterprogram på universitetsnivå. Genom att kombinera program och välja lämpliga kurser kan du alltså få jägmästarexamen, tillsammans med kandidat- och masterexamen.

Om du vill bli jägmästare söker du först ett av de treåriga kandidatprogrammen:

  • Skogsvetarprogrammet
  • Skogsekonomi
  • Forest and landscape
  • Skogsmästarprogrammet

Programmen innehåller obligatoriska och valbara kurser som ger dig rätt grund för fortsatta studier mot din jägmästarexamen.

Efter kandidarprogrammet söker du vidare till något av de tvååriga masterprogrammen. där du själv väljer de kurser som passar dina mål.

Letar du efter eftergymnasial utbildning? Här hittar du utbildning till jägmästare på eftergymnasial nivå! 

Vad gör en jägmästare?

Som jägmästare har du koll på hur skog ska skötas ur sociala, biologiska och ekonomiska perspektiv. Yrket i sig kan ses som väldigt brett vilket gör att det finns många olika arbetsuppgifter. Detta innebär att du arbetar inom skogsbranschen med till exempel marknadsföring, skogsbruk, ekonomi, försäljning, rådgivning, forskning och mycket mer. Arbete finns inom alla sektorer, från privata skogsföretag till myndigheter samtidigt som det finns möjlighet till att bedriva forskning. 

Framtidsutsikter för jägmästare

I dagsläget så är arbetsmarknaden för jägmästare balanserad, det innebär att det finns tillräckligt med jobb för de som utbildar sig inom yrket. Inom de kommande åren så kommer arbetsmarknaden att fortsätta vara i balans för nyexaminerade, däremot kommer det troligtvis bli ett underskott på erfarna inom yrket då många yrkesverksamma går i pension.

Källa: SLU, SACO och Naturvetarna

Lönestatistik för Specialister och rådgivare inom skogsbruk

38 800 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2020


Bra val av gymnasieprogram:

*Extra kurser krävs för behörighet 


« Tillbaka till alla yrken inom Naturbruk
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Annonser