Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du kiropraktor

Kiropraktor – Hitta utbildning på:

Hur blir man kiropraktor på gymnasiet?

Om du vill jobba som kiropraktor kan det vara bra att gå ett högskoleförberedande program för att uppnå den behörighet som krävs för att plugga vidare. Om du läser Naturvetenskapsprogrammet får du den behörighet som krävs för att kunna plugga vidare till kiropraktor. Du kan även läsa Samhällsvetenskapsprogrammet, men då behöver du lägga till ämnet Naturkunskap 2.

För att vara behörig att ansöka till kiropraktorprogrammet behöver du grundläggande behörighet och dessa kurser: Kemi 1, Fysik 1 och Biologi 1 (eller Naturvetenskap 2) och Matematik 1 + 2.

För att kunna jobba som kiropraktor behöver du studera fem år på heltid och sedan göra ett år av praktiktjänstgöring för att få en legitimation. Den praktiska tjänstgöringen består av två delar: nio månader hos en legitimerad kiropraktor och tre månader i den offentliga hälso- och sjukvården.

I Sverige kan du utbilda dig till kiropraktor på Skandinaviska Kiropraktorhögskolan i Solna. Du kan även studera en femårig universitetsutbildning till kiropraktor på Syddansk Universitet i Danmark.

Vad jobbar en kiropraktor med?

En kiropraktor är specialiserad på att hjälpa personer som ha besvär med rygg och nacke. Kiropraktorn behandlar bland annat ryggvärk, nackspärr, ryggskott, spänningshuvudvärk, stela axlar och nacke, men jobbar även med idrotts- och arbetsplatsskador. En kiropraktor undersöker patienter, ställer en diagnos och bestämmer sedan behandlingsplan för att rehabilitera patientens skador. Målet med kiropraktisk behandling är att förbättra kroppens funktion och minska smärta.

Det finns olika specialistomården inom kiropraktik som du kan jobba med. Ett exempel är idrottskiropraktik som omfattar behandling av skador på nerv-, led- och muskelsystem. En kiropraktor inom idrottsmedicin jobbar med att förbättra kroppens prestationsförmåga och förebygga skador.

Som kiropraktor kan du jobba på en vårdklinik tillsammans med annan sjukvårdspersonal men också som egenföretagare och driva din egen klinik. Du kan jobba på en privat klinik eller inom en region. 

Framtidsutsikter för yrket kiropraktor

Det finns tyvärr inte en prognos för yrket från Arbetsförmedlingen.

Källa: Arbetsförmedlingen


Lönestatistik för Kiropraktor

27 000 – 40 000 kr /månad 

Lön beroende av erfarenhet, siffror från saco.se


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Hälsa och sjukvård
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö

Senast uppdaterad: 06 jul 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-03-30

Så blir du sjukgymnast

Fysioterapeut – Hitta utbildning här För att bli sjukgymnast, eller fysioterapeut som titeln ändrades till 2014 efter gymnasiet måste du studera på Fysioterapeutprogrammet på universitet eller högskola. Lämpliga program att läsa på gymnasiet är främst Naturvetenskapsprogrammet. Behörigheten som krävs för att söka till Fysioterapeutprogrammet ser du här: Idrott och hälsa 1, Matematik 2a/2b/2c, Natu ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-02-27

Så blir du tandläkare

Tandläkare – Hitta utbildning här För att bli tandläkare måste du plugga fem år heltid på universitetsnivå. Det är därför ett bra val att läsa Naturvetenskapsprogrammet med inriktning Naturvetenskap på gymnasiet om du vill bli tandläkare. Du får då den behörighet som behövs för att kunna plugga vidare till tandläkare. Du kan sen plugga till tandläkare vid till exempel Karolinska Institutet, Götebo ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-30

Så blir du sjuksköterska

Sjuksköterska – Hitta utbildning här För att kunna plugga vidare till sjuksköterska direkt efter gymnasiet är det bra att läsa Naturvetenskapsprogrammet. Tänk då på att kolla upp vilka ämnen du behöver ha godkänt i för att kunna söka in till sjuksköterskeutbildningen och se till att läsa dessa under gymnasiet. Själva sjuksköterskeutbildningen är tre års studier på universitet.
Läs mer
Hitta ditt drömyrke