Visa gymnasium.se som: Mobil
kiropraktor

Så blir du kiropraktor

Kiropraktor – Hitta utbildning på:

Hur blir man kiropraktor på gymnasiet?

Om du vill jobba som kiropraktor kan det vara bra att gå ett högskoleförberedande program för att uppnå den behörighet som krävs för att plugga vidare. Om du läser Naturvetenskapsprogrammet får du den behörighet som krävs för att kunna plugga vidare till kiropraktor. Du kan även läsa Samhällsvetenskapsprogrammet, men då behöver du lägga till ämnet Naturkunskap 2.

För att vara behörig att ansöka till kiropraktorprogrammet behöver du grundläggande behörighet och dessa kurser: Kemi 1, Fysik 1 och Biologi 1 (eller Naturvetenskap 2) och Matematik 1 + 2.

För att kunna jobba som kiropraktor behöver du studera fem år på heltid och sedan göra ett år av praktiktjänstgöring för att få en legitimation. Den praktiska tjänstgöringen består av två delar: nio månader hos en legitimerad kiropraktor och tre månader i den offentliga hälso- och sjukvården.

I Sverige kan du utbilda dig till kiropraktor på Skandinaviska Kiropraktorhögskolan i Solna. Du kan även studera en femårig universitetsutbildning till kiropraktor på Syddansk Universitet i Danmark.

Letar du efter universitets-eller högskoleutbildning? Här hittar du utbildningar till kiropraktor på universitetsnivå! 

Vad jobbar en kiropraktor med?

En kiropraktor är specialiserad på att hjälpa personer som ha besvär med rygg och nacke. Kiropraktorn behandlar bland annat ryggvärk, nackspärr, ryggskott, spänningshuvudvärk, stela axlar och nacke, men jobbar även med idrotts- och arbetsplatsskador. En kiropraktor undersöker patienter, ställer en diagnos och bestämmer sedan behandlingsplan för att rehabilitera patientens skador. Målet med kiropraktisk behandling är att förbättra kroppens funktion och minska smärta.

Det finns olika specialistomården inom kiropraktik som du kan jobba med. Ett exempel är idrottskiropraktik som omfattar behandling av skador på nerv-, led- och muskelsystem. En kiropraktor inom idrottsmedicin jobbar med att förbättra kroppens prestationsförmåga och förebygga skador.

Som kiropraktor kan du jobba på en vårdklinik tillsammans med annan sjukvårdspersonal men också som egenföretagare och driva din egen klinik. Du kan jobba på en privat klinik eller inom en region. 

Framtidsutsikter för yrket kiropraktor

Det finns tyvärr inte en prognos för yrket från Arbetsförmedlingen.

Källa: Arbetsförmedlingen


Lönestatistik för Kiropraktor

27 000 – 40 000 kr /månad 

Lön beroende av erfarenhet, siffror från saco.se


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Hälsa och sjukvård
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö

Senast uppdaterad: 11 nov 2022
Beatrice Brettmar
Senior Website Manager

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-22

Så blir du läkarsekreterare

Vill du jobba med människor och är intresserad av sjukvård? Då kan läkarsekreterare passa dig! Här hittar du information om yrket och lönen som läkarsekreterare och hur du ska välja på gymnasiet! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-12-15

Så blir du läkare

Drömmer du om att bli läkare? Här kan du läsa mer om vad du ska läsa på gymnasiet för att blir läkare, vad man gör när man arbetar som läkare och vad man kan få för lön. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-28

Så blir du barnmorska

Tycker du att barnmorska verkar som ett spännande yrke? Här kan du läsa mer om hur du blir barnmorska på gymnasiet, vad du har för arbetsuppgifter som barnmorska och vad du kan förvänta dig för lön. 

Läs mer