Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du fritidsledare

Så blir du fritidsledare

Hur blir man fritidsledare på gymnasiet?

Ett bra gymnasieprogram att välja på gymnasiet om du vill bli fritidsledare är Barn- och fritidsprogrammet. För att bli fritidsledare krävs det att du går en fritidsledarutbildning på två år vid en folkhögskola. För att bli antagen till fritidsledarutbildningen krävs det grundläggande högskolebehörighet. Så tänk på att välja till kurser så att du uppnår grundläggande behörighet om du väljer att läsa ett yrkesprogram på gymnasiet.

Vad gör en fritidsledare?

Vill du ha människors fritid som ditt arbete? Då är fritidsledare ett bra yrke. Det vanligaste är att fritidsledaren arbetar med ungdomar, men målgruppen kan också vara barn eller pensionärer. Tillsammans ordnar ni olika aktiviteter, allt från musik och sport till keramik eller dans. Du står för gemenskap och trygghet i gruppen.

Fritidsledaren i en kommun har ofta en fritidsgård eller kvartersgård som bas. Arbetet går ut på att erbjuda möjligheter till en aktiv fritid för barnen och ungdomarna på gården. Initiativet till vad som ska hända på gården kommer från besökarna, och fritidsledarens roll är att stödja och coacha deltagarna i genomförandet. Det kan innebära att ordna aktiviteter av olika slag, allt från sport och friluftsliv till musik och måleri. Arbetet innebär mycket kontakt med människor. Fritidsledaren måste vara lyhörd och intresserad av mänskliga relationer. Det är också bra att vara kreativ, empatisk och social. För de unga man träffar är man en viktig kontakt med vuxenvärlden.

Fritidsledare kan också vara anställda av föreningar, organisationer och företag. Arbetstiden kan vara förlagd till både dag- och kvällstid och helger. Deltidsarbete är vanligt inom fritidssektorn.

Framtidsutsikter för fritidsledare

Enligt Arbetsförmedlingen är det hård konkurrens om de lediga jobben för fritidsledare. Läget varierar dock mellan olika regioner. Vissa kommuner satsar till exempel mer på fritidsverksamhet för unga, vilket ger fler jobbmöjligheter. Det finns ingen långsiktig prognos för jobbmöjligheter inom yrket från Arbetsförmedlingen.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Fritidsledare m.fl.

26 400 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Socialt arbete
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 21 sep 2018

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2018-09-24

Så blir du barnskötare

För dig som vill bli barnskötare är Barn- och fritidsprogrammet ett bra val av gymnasieprogram. Som barnskötare har du som arbetsuppgifter att ge barnen en trygg och stimulerad vistelse på en förskola. I dina arbetsuppgifter har du ett övergripande ansvar över barnen på dagarna.Vill du arbeta med barn efter gymnasiet kan du åka utomlands och arbeta som au-pair.

Läs mer