Visa gymnasium.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

Så blir du fritidsledare

Så blir du fritidsledare

Fritidsledare – Hitta utbildning här

Hur blir man fritidsledare på gymnasiet?

Ett bra gymnasieprogram att välja på gymnasiet om du vill bli fritidsledare är Barn- och fritidsprogrammet. För att bli fritidsledare krävs det att du går en fritidsledarutbildning på två år vid en folkhögskola. För att bli antagen till fritidsledarutbildningen krävs det grundläggande högskolebehörighet. Så tänk på att välja till kurser så att du uppnår grundläggande behörighet om du väljer att läsa ett yrkesprogram på gymnasiet.

Vad gör en fritidsledare?

Vill du ha människors fritid som ditt arbete? Då är fritidsledare ett bra yrke. Det vanligaste är att fritidsledaren arbetar med ungdomar, men målgruppen kan också vara barn eller pensionärer. Tillsammans ordnar ni olika aktiviteter, allt från musik och sport till keramik eller dans. Du står för gemenskap och trygghet i gruppen.

Fritidsledaren i en kommun har ofta en fritidsgård eller kvartersgård som bas. Arbetet går ut på att erbjuda möjligheter till en aktiv fritid för barnen och ungdomarna på gården. Initiativet till vad som ska hända på gården kommer från besökarna, och fritidsledarens roll är att stödja och coacha deltagarna i genomförandet. Det kan innebära att ordna aktiviteter av olika slag, allt från sport och friluftsliv till musik och måleri. Arbetet innebär mycket kontakt med människor. Fritidsledaren måste vara lyhörd och intresserad av mänskliga relationer. Det är också bra att vara kreativ, empatisk och social. För de unga man träffar är man en viktig kontakt med vuxenvärlden.

Fritidsledare kan också vara anställda av föreningar, organisationer och företag. Arbetstiden kan vara förlagd till både dag- och kvällstid och helger. Deltidsarbete är vanligt inom fritidssektorn.

Framtidsutsikter för fritidsledare

Enligt Arbetsförmedlingen är det hård konkurrens om de lediga jobben för fritidsledare. Läget varierar dock mellan olika regioner. Vissa kommuner satsar till exempel mer på fritidsverksamhet för unga, vilket ger fler jobbmöjligheter. Det finns ingen långsiktig prognos för jobbmöjligheter inom yrket från Arbetsförmedlingen.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Fritidsledare m.fl.

26 400 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Socialt arbete
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 17 mar 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-03-31

Så blir du kurator

Kurator – Hitta utbildning på: Samhäll  Natur En kurators arbete präglas av att möta, hjälpa och vägleda människor. Därför bör du vara empatisk, kreativ och lyhörd för att komma fram till lösningar med din klient som skapar förändring. Att arbeta som kurator är både mycket givande och engagerande men kan också vara krävande då du har tystnadsplikt.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-27

Så blir du präst

Präst – Hitta utbildning på:  Humanist  IB  Samhäll För att kunna arbeta som präst behöver du ha en examen från högskola eller universitet i teologi eller religionsvetenskap. Om du vill studera på Teologiska programmet behöver du ha grundläggande högskolebehörighet från gymnasiet, och passande gymnasiala utbildningar kan vara Humanistiska programmet, International Baccalaureate och ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-02-28

Så blir du au pair/barnpassare

Au Pair/Barnpassare – Hitta utbildning på: BF Pedagogiskt arbete   BF Socialt arbete Om du vill arbeta som Au Pair/barnpassare passa Barn- och fritidsprogrammet dig då du får lära dig om barn och ungas utveckling, lärande, behov och om deras rättigheter. Många gymnasieskolor erbjuder även praktik under utbildningen. För att kunna vara au pair utomlands måste du var 18 år och det stä ...
Läs mer