Så blir du elektronikmontör

Vill du jobba som elektronikmontör? Här kan du läsa mer om yrket, vilken utbildning du ska välja och hur framtidsutsikterna ser ut.

Elektronikmontör – hitta utbildning på:

Hur blir man elektronikmontör på gymnasiet?

Vill du jobba som elektronikmontör efter gymnasiet? Då är El- och energiprogrammet eller Industritekniska programmet ett bra val av utbildning!

Vad gör en elektronikmontör?

Jobbet som elektronikmontör, eller elmontör/automationsmontör som det också kan kallas, är ett mycket omväxlande och praktiskt arbete där du ofta jobbar i team med växlande arbetsuppgifter.

Som elektronikmontör monterar du till stor del kretskort i elektroniska produkter. Kretskort finns i alla elektroniska produkter, i allt från mobiltelefoner till instrumentpaneler på fordon. Exempel på arbetsuppgifter kan vara läsa ritningar, plocka ihop komponenter, montera elektronik, felsökning och lödning.

Elektronikmontörer behövs inom många olika branscher, men de flesta arbetar inom industrin och i byggbranschen. Vissa anställningar kan också ge möjlighet till resor, både innan- och utanför Sverige.

Vem passar yrket för?

Att jobba som elektronikmontör passar dig som är noggrann, har öga för detaljer, tycker om att jobba praktiskt och samtidigt vill ha ett varierande yrke. God finmotorik är också en bra förmåga eftersom du ibland kan behöva löda mycket små detaljer.

Karriärmöjligheter

Beroende på företagets inriktning har du ofta goda möjligheter till vidareutbildning internt
på företaget. Förutom elektronikmontör är testoperatör ett vanligt yrke inom området.

Framtidsutsikter för elektronikmontör

Det finns en ljus framtid för dig som vill bli Elektronikmontör. Efterfrågan är hög och som läget ser ut finns det idag för få utbildade elektronikmontörer för att möta arbetsmarknadens behov.

Lönestatistik för Elektronikmontör

25 100 - 40 200 kr/månad*

Statistiken hämtas från Teknikföretagens lönestatistik från 2022


*80 procent av de anställda har en lön mellan de två beloppen. 10 procent av de anställda tjänar lägre än det lägsta beloppet och 10 procent av de anställda tjänar mer än det högsta beloppet. Skillnader kan förekomma beroende på ålder, var i landet du bor, eventuell vidareutbildning på högskola etc. 

Källa: Arbetsförmedlingen, Teknikföretagen


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Installation, drift & underhåll
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö



Teknikföretagen arbetar för att teknikbranschen ska ha utbildad och kompetent personal som är redo att möta framtidens teknikska utmaningar.
Läs mer här.


Annonser