Så blir du larm- och säkerhetstekniker

Skulle du vilja arbeta som larm- och säkerhetstekniker i framtiden? Här kan du läsa mer om yrket och hur du ska välja gymnasium.

Så blir du larm- och säkerhetstekniker

Larm- och säkerhetstekniker – hitta utbildning på:

Teknikprogrammet VVS- och fastighetsprogrammet

Hur blir man Larm- och säkerhetstekniker på gymnasiet?

För att utbilda dig till larm- och säkerhetstekniker kan du läsa teknikprogrammet på gymnasiet. Där får du en bred utbildning som leder till jobb direkt efter gymnasiet eller förbereder dig för en eftergymnasial utbildning på yrkeshögskolan. På VVS- och fastighetsprogrammet på gymnasiet får du en komplett utbildning inom larm- och säkerhet.

Vad gör en Larm- och säkerhetstekniker?

Som Larm- och säkerhetstekniker kommer du att arbeta på ett elteknikföretag och jobba med installationer. Det kan t.ex. vara installation av brandlarm, inbrottslarm, TV-övervakningssystem eller passersystem.

Som larm- och säkerhetstekniker kommer du även att få sköta servicen av de olika säkerhetssystemen. Du kommer bland annat att få utföra reparationer och provköra systemen för att hitta vad som är fel. 

Framtidsutsikter för Larm- och säkerhetstekniker

Efterfrågan på larm- och säkerhetstekniker förväntas på grund utav den tekniska utvecklingen att växa och vara stor inom de närmaste fem åren. Du kommer därför att ha stora chanser till jobb direkt efter gymnasiet.

Källa: Arbetsförmedlingen

Vad tjänar en larm- och säkerhetstekniker?

44 200 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2021


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Installation, drift och underhåll
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Annonser