Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du drifttekniker/supporttekniker

Så blir du drifttekniker/supporttekniker

Drifttekniker/supporttekniker – Hitta utbildning på:

Natur  Teknik  El & energi *

* Kräver extra kurser för behörighet

Hur blir man drifttekniker/supporttekniker på gymnasiet?

Någon form av vidareutbildning efter gymnasiet krävs oftast för att få jobb inom datorservice, till exempel datautbildning från yrkeshögskola eller högskola.. Därför är det bra att välja ett högskoleförberedande gymnasieprogram, alternativt tänka på att läsa till ämnen som ger högskolebehörighet om du hellre vill gå ett yrkesförberedande gymnasieprogram.  Om du vill bli drifttekniker eller supporttekniker kan Naturvetenskapsprogrammet eller Teknikprogrammet vara bra alternativ att välja på gymnasiet.

Vad gör en drifttekniker/supporttekniker?

Som drifttekniker arbetar du med att lösa såväl stora som små problem inom IT. Du kan arbeta “inhouse” och då ha helhetsansvaret för driften på en arbetsplats, till exempel sköta underhållet av servrar, nätverk och system. Som drifttekniker kan du också ha mer av en  roll som koordinator och beställare, när många av tjänsterna istället utförs externt (outsourcing).

Som supporttekniker arbetar du i en helpdesk och ger hjälp och stöd via telefon till användare eller kunder som har problem med sina datorer, telefoner eller andra system. Till exempel kan det vara fel i programmen eller datorerna.

Goda serviceegenskaper kan vara bra i detta arbete då du ofta jobbar väldigt nära kund. Det är också viktigt att du har ett brett intresse för datorer och har kunskap om både hårdvara och mjukvara. IT-branschen är en väldigt internationell bransch, och den största delen av dokument och litteratur är på engelska, vilket gör att det är viktigt med språkkunskaper för yrket.

Framtidsutsikter för drifttekniker/supporttekniker

Arbetsförmedlingens bedömning är att det kommer vara hård konkurrens om jobben för drifttekniker inom IT både på fem och tio års sikt. Det bedöms även vara hård konkurrens om jobben för supporttekniker både på fem och tio års sikt.

Anledningen till detta är att, trots att användandet av datorer och internet fortsätter att öka, pågår det samtidigt en stark utveckling mot specialkompetenser. Därför behövs allt färre supporttekniker.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Drifttekniker, IT

36 400 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Data & IT
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 30 mar 2020