Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du guldsmed

Hur blir man guldsmed?

Guldsmed/silversmed – Hitta utbildning här

Hur blir man guldsmed/silversmed på gymnasiet?

Vissa gymnasieskolor erbjuder utbildning inom guld- och silversmide på Hantverksprogrammet med inriktning Övriga hantverk. Det kan även finnas utbildningar inom Yrkeshögskolan.

Vad gör en guldsmed/silversmed?

Arbetet som guldsmed är kreativt och konstnärligt. Det är bra om du är händig, tekniskt skicklig och har god syn. Du lagar och tillverkar smycken. En stor del i arbetet som guldsmed är också att montera stenar och pärlor i smycket. Arbetet som guldsmed kräver att du är kreativt lagd och har förmågan att driva igenom nya idéer. Du ska också kunna bedöma kvalitet och storlek på stenar och pärlor. De flesta guldsmeder är egna företagare och driver egna butiker eller verkstäder. Skillnaden mellan guldsmed och silversmed är att silversmeder oftast arbetar mer med konsthantverk och formgivning.

I yrket arbetar du bland annat med att legera, gjuta, smälta, valsa och bearbeta till plåt eller trådar. Några vanliga material att arbeta med är olika typer av ädelmetallegeringar (guld, silver, platina, palladium) såväl som ädelstenar, ben, pärlor, glas, plast och mycket annat.

Framtidsutsikter för guldsmeder

Arbetsmarknaden är begränsad eftersom branschen är relativt liten. När många utexamineras från utbildningarna blir det svårare att få jobb. Hur skicklig du är i yrket spelar en viktig roll för om du kan försörja dig på det.

Källa: Arbetsförmedlingen 


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Hantverk
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 18 mar 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-03-10

Så blir du möbelsnickare

För att bli möbelsnickare är det ett bra val att läsa Industritekniska programmet med inriktning Produkt och maskinteknik, Bygg- och anläggningsprogrammet eller att välja Hantverksprogrammet med inriktning Finsnickeri på gymnasiet. Det finns också möbelsnickarutbildning på fristående skolor. [Youtube:RGrNZ2vEhj8] Möbelsnickare är att kreativt arbete där du som yrkesverksam reparerar gamla möbler o ...

Läs mer